ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν φαντάζεστε πόσα μικρόβια κρύβει μία κουζίνα

Στις περισσότερες χώρες η κάθε κουζίνα περιέχει ένα σημαντικό αριθμό των βακτηρίων, τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να καταπολεμηθούν, σύμφωνα με την Le Figaro.
Δεν φαντάζεστε πόσα μικρόβια κρύβει μία κουζίνα

Ίχνη από E. coli BLSE, βακτήριο που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά, βρέθηκαν σε πολλά μαγειρικά σκεύη στην Γαλλία, στην Ελβετία και στην Γερμανία.


Ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων που αντιστέκονται ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ειδικούς, οι οποίοι δηλώνουν ότι η λίστα με τα αντιβιοτικά που μπορούν να εξοντώσουν αυτούς τους μικροοργανισμούς μειώνεται συνεχώς. Στις περισσότερες χώρες η κάθε κουζίνα περιέχει ένα σημαντικό αριθμό αυτών των βακτηρίων.


Για 16 μήνες ερευνητές στην Ελβετία μελετούσαν καθημερινώς τα ξύλα κοπής ενός νοσοκομείου, καθώς και σε σπίτια στην Γαλλία και την Γερμανία. Στα 154 ξύλα κοπής σε περίπου 10 νοσοκομεία αποκαλύφθηκε ότι βρέθηκαν ίχνη από βακτήριο και συγκεκριμένα από το E. coli BLSE, (6,5%) το οποίο εμφανίστηκε λόγω των πουλερικών. Το βακτήριο αυτό προκαλεί πολύ δυνατούς πόνους και διάρροια, μέχρι να προκαλέσει αιμορραγία η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στην εφημερίδα Infection Control and Hospital Epidemiology στα σπίτια, περίπου 5 στα 100 ξύλα κοπής «φιλοξενούν» αυτό το βακτήριο.


Ο πολλαπλασιασμός και η αντίσταση των βακτηρίων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην υπερέκθεση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα αντιβιοτικά είναι πλέον πολύ αδύναμα για να τα αντιμετωπίσουν, γι’ αυτό χρειαζόμαστε καινούριες μορφές πιο δυνατές.