ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απειλές Άδωνι σε όσους κάνουν επίσχεση υπηρεσιών υγείας

Συγνώμη από τους Έλληνες ασφαλισμένους ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται σχετικά με την εκκαθάριση των οφειλομένων τους. Επισήμανε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην γραφειοκρατεί
Απειλές Άδωνι σε όσους κάνουν επίσχεση υπηρεσιών υγείας

Συγνώμη από τους Έλληνες ασφαλισμένους ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται σχετικά με την εκκαθάριση των οφειλομένων τους. Επισήμανε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην γραφειοκρατεία που είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Σε παρέμβασή του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του MEGA, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ωστόσο ότι εντός 40 ημερών από σήμερα όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν εξοφληθεί. Μάλιστα, δήλωσε ότι αυτό ίσως γίνει και νωρίτερα επειδή ήδη το τελευταίο διάστημα εκκαθαρίζονται τα χρέη αυτά. Και πρόσθεσε ότι από τον Ιούνιο του 2013 έχουν εκκαθαριστεί και πληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην συνέχεια έστειλε “σαφές μήνυμα”, όπως είπε, στους ασφαλισμένους να μην ανησυχούν σχετικά με τις σχέσεις του κράτους με τις ιδιωτικές κλινικές. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία επίσχεση σε ιδωτικές κλινικές επειδή την Δευτέρα, οπότε και θα γίνει σχετική σύσκεψη με κεντρικό θέμα την επίσχεση και το πλαφόν, η πλευρά της κυβέρνησης θα παρουσιάσει “λογικές προτάσεις” που αναμένει πως θα γίνουν αποδεκτές.

Και επισήμανε ότι σε περίπτωση που κάποιες ιδιωτικές κλινικές δεν επιθυμούν να είναι συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, τότε “δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι” και ότι απλά δεν θα προχωρήσει το κράτος σε συμβάσεις μαζί τους.

Σε σχετική ερώτηση για το θέμα της μεταφοράς πλαφόν του κάθε παρόχου την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες σε άλλες περιφέρειες που το έχουν ξεπεράσει, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που δεν αφορά τους ασφαλισμένους και δεν θα τους επηρεάσει αφού πρόκειται για "εσωτερικές διαδικασίες".

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει το 80% του προβλεπόμενου ποσού του πλαφόν θα μοιραστεί στον πάροχο κανονικά και το υπόλοιπο 20% θα είναι ένα επιπλέον ποσό που θα μπορεί να πάρει ο κάθε πάροχος αν ξεπεράσει το αρχικό ποσό που του αναλογεί. Σε περίπτωση που ξεπεραστεί και αυτό το 20%, τότε ο πάροχος θα μπαίνει στην ζώνη του clawback.

Απαντώντας, δε, στα όσα είχε πει λίγο νωρίτερα στην εκπομπή ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις κλινικές, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν χρωστάει τους μήνες του 2013, επειδή τον περασμένο Ιούλιο ψηφίστηκε στην Βουλή το clawback, και επομένως αυτά που δεν έχουν πληρωθεί δεν θεωρούνται χρωστούμενα, αλλά εισέρχονται στους συμψηφισμούς τους clawback.

Στο τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα υπάρχει και φαρμακευτική κάλυψη στους ασφαλισμένους τους ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:

Κινητοποιήσεις από την Τετάρτη οι Ιδιωτικές Κλινικές