ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικίνδυνη η οδήγηση το πρωί μετά από μία νύχτα με πολύ αλκοόλ

Η επόμενη ημέρα μετά από μία νύχτακραιπάλης είναι εξίσου επίφοβη για την οδήγηση, όσο και η οδήγηση υπό τηνεπήρεια αλκοόλ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες
Επικίνδυνη η οδήγηση το πρωί μετά από μία νύχτα με πολύ αλκοόλ

Η επόμενη ημέρα μετά από μία νύχτακραιπάλης είναι εξίσου επίφοβη για την οδήγηση, όσο και η οδήγηση υπό τηνεπήρεια αλκοόλ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαναπό Βρετανούς και Ολλανδούς επιστήμονες, που ανακάλυψαν ότι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσηςαλκοόλ στην ικανότητα οδήγησης παραμένουν ακόμα και μετά την αποβολή τουοινοπνεύματος από τον οργανισμό.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από τοUniversity of theWest England ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να οδηγήσουν ένα εικονικό όχημα επί 20λεπτά, διαπιστώνοντας πως έκαναν περισσότερα λάθη όταν είχαν καταναλώσει πολύαλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

Ο επικεφαλή της μελέτης καιαναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο UWE εξήγησε σχετικά: «Ηταχύτητα των αντιδράσεών τους ήταν μειωμένη, ενώ οδηγούσαν με πιο αλλοπρόσαλλοτρόπο απ’ ό,τι όταν δεν είχαν πιει το προηγούμενο βράδυ, αυξομειώνονταςσυνέχεια την ταχύτητα του αυτοκινήτου και παρεκκλίνοντας από την πορεία τους»

Όπως διευκρίνισε, ουσιαστικάοδηγούσαν σαν να είχαν αλκοόλ στο αίμα τους πάνω από τα νόμιμα όρια, παρότι δενείχαν καθόλου, αφού το πείραμα άρχισε, αφού πρώτα βγήκαν μηδενικά τα αλκοτέστστα οποία υποβλήθηκαν.

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες απότο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης ζήτησαν από εθελοντές να οδηγήσουν επί μία ώρα σεέναν εικονικό αυτοκινητόδρομο, την ημέρα έπειτα από ένα βράδυ υπερκατανάλωσηςαλκοόλ (είχαν πιει κατά μέσον όρο 10 ποτά ο καθένας) και έπειτα από ένα βράδυχωρίς αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εθελοντέςοδηγούσαν χειρότερα όταν είχαν πιει το προηγούμενο βράδυ, η προσοχή τους αποσπότανπολύ πιο εύκολα, ενώ παρέκλιναν και πολύ συχνά της πορείας τους.

Και σε αυτή τη μελέτη, οι εθελοντέςοδήγησαν τα οχήματα, αφού οι συγκεντρώσεις του αλκοόλ στο αίμα τους έπεσαν στομηδέν.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματακαι των δύο μελετών, η ικανότητα οδήγησης αποκαταστάθηκε όταν ξεπέρασαν τασυμπτώματα των παρεπομένων της μέθης, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν δίψα καιαφυδάτωση, υπνηλία, κόπωση, πονοκέφαλος και απόσπαση της προσοχής.