ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι πρέπει να πίνετε για να προστατεύσετε τα μάτια σας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να αποφύγουμε την απώλεια όρασης, εάν υιοθετήσουμε μια απλή και εξαιρετικά απολαυστική συνήθεια.

Τι πρέπει να πίνετε για να προστατεύσετε τα μάτια σας

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας Ophthalmology δείχνει ότι η σωματική άσκηση αλλά και ένα ποτηράκι αλκοόλ μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας όρασης.

Ως απώλεια όρασης ορίζεται εδώ το πρόβλημα που εμφανίζεται στα μάτια λόγω ασθένειας, τραυματισμού, συγγενούς ή εκφυλιστικής νόσου που δε διορθώνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Προκειμένου να προσδιορίσουν ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την υγεία των ματιών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν εξέτασαν τη σχέση μεταξύ απώλειας όρασης και καπνίσματος, αλκοόλ και γυμναστικής.

Το νέο ερευνητικό έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης Beaver Dam Eye Study, μιας διαχρονικής μελέτης που περιλαμβάνει σχεδόν 5.000 άτομα ηλικίας 43-84 ετών και καλύπτει την περίοδο 1988 έως 2013.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι σε αυτήν την 20ετία το 5,4% του πληθυσμού εκδήλωσε οφθαλμικές διαταραχές.

Από όσους γυμνάζονταν τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα κατά την 20ετία, μόλις το 2% εκδήλωσε διαταραχές σε σύγκριση με το 6,7% των ατόμων που εμφάνισαν αντίστοιχα προβλήματα αλλά δε γυμνάζονταν.

Μεταφράζοντας τα στοιχεία αυτά σε πιθανότητες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι γυμνάζονται συστηματικά αντιμετωπίζουν κατά 58% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στα μάτια.

Από όσους κατανάλωναν περίπου ένα ποτό την εβδομάδα, ποσοστό 4,8% εκδήλωσε προβλήματα σε σύγκριση με το 11% όσων δεν είχαν πιεί καθόλου αλκοόλ για έναν χρόνο τουλάχιστον.

Αν και ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για όσους έπιναν και κάπνιζαν πολύ, η συσχέτιση δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Διαβάστε επίσης:

Το ποτό που απομακρύνει την τερηδόνα σε χρόνο ρεκόρ!
Το φρούτο που προστατεύει τα μάτια σας & πόσο πρέπει να τρώτε!
Δείτε ποιο είναι το ρόφημα που εξαφανίζει την οδοντική πλάκα!