ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζει 20 χρόνια με Αλτσχάιμερ και πήρε μεταπτυχιακό!

Η Christine Bryden από την Αυστραλία διαγνώστηκε στα 46 της με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ, ωστόσο έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη των γιατρών και σύντομα θα κλείσει δύο δεκαετίες από τη διάγνωση.

Ζει 20 χρόνια με Αλτσχάιμερ και πήρε μεταπτυχιακό!

Αυτό που έχει προκαλέσει έκπληξη στους επιστήμονες είναι πως, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση του εγκεφάλου της επιδεινώνεται ασταμάτητα, εκείνη ζει φυσιολογικά. Τόσο φυσιολογικά, που στο διάστημα των δύο δεκαετιών έγραψε δύο βιβλία, ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως ομιλήτρια σε συνέδρια για την άνοια, ενώ βρήκε και νέο σύζυγο.

Όταν το 1995 επισκέφτηκε ένα γιατρό λόγω αφόρητων ημικρανιών, εντοπίστηκαν αμέσως οι βλάβες του Αλτσχάιμερ, ενώ της συστήθηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να προετοιμαστεί ψυχολογικά, γιατί μέσα σε πέντε χρόνια θα ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι.

Ωστόσο, παρά τη διάγνωση η ίδια δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να εξασκεί το μυαλό της με όποιον τρόπο μπορούσε και μέσα σε ένα χρόνο είχε εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, ενώ μέσα σε τρία χρόνια παντρεύτηκε τον νυν σύζυγό της, Paul Bryden.

Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να εξηγήσει την περίπτωσή της, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

«Αν κάποιος κοιτάξει την τομογραφία εγκεφάλου της Christine, θα σκεφτεί πως ο ασθενής αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά του, διότι οι εγκεφαλικές βλάβες είναι εκτενείς», λέει ο καθηγητής Τζων Χότζες, επικεφαλής του Ιδρύματος Εγκεφάλου του Σύδνεϋ.

«Στην πραγματική ζωή, όμως, η Christine δεν είναι έτσι. Είναι ένα από αυτά τα περιστατικά άνοιας που μας προβληματίζουν και δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε. Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει».