ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντισύλληψη: Πώς επηρεάζει την άποψη των γυναικών για τις άλλες γυναίκες

Νέα ιταλική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Personality and Individual Differences» δείχνει ότι η ποσότητα οιστρογόνων που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μια γυναίκα αντιλαμβάνεται τις άλλες γύρω της.

Αντισύλληψη: Πώς επηρεάζει την άποψη των γυναικών για τις άλλες γυναίκες

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ποσότητα οιστρογόνων λαμβάνει μία γυναίκα τόσο πιο πιθανό είναι να θεωρεί την εμφάνιση των άλλων γυναικών ως πολύ σημαντική.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 42 γυναίκες που έκαναν αντισύλληψη με οιστρογόνα και προγεστερόνη. Οι μισές έπαιρναν αντισυλληπτικά πολύ χαμηλής δοσολογίας (από 0,015 mg έως 0,020 mg οιστρογόνων) και οι άλλες μισές χαμηλής δόσης (από 0,030 mg έως 0,035 mg).

Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν (από το 1 μέχρι το 10) φωτογραφίες ανδρών και γυναικών και να βαθμολογήσουν αρκετά στοιχεία που σχετίζονταν με την εμφάνιση, όπως την ελκυστικότητα και τον ερωτισμό, καθώς και άλλα στοιχεία άσχετα με την εμφάνιση, όπως την υγεία και την ενεργητικότητά τους.

Όπως διαπιστώθηκε, ο τρόπος ο τρόπος που οι γυναίκες βαθμολογούσαν χαρακτηριστικά άλλων γυναικών, πιθανόν να σχετίζεται με το επίπεδο των ορμονών που εμπεριέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνουν.

«Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα των ορμονών που δέχεται ο οργανισμός μέσω των αντισυλληπτικών χαπιών ή μπορεί να είναι απόρροια αλλαγών στα επίπεδα των φυσιολογικών ορμονών του οργανισμού που συντελούνται στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά», εξηγεί η Δρ Βαλεντίνα Πικολι, που συμμετείχε στην έρευνα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να σχετίζουν τα επίπεδα της προγεστερόνης στα αντισυλληπτικά χάπια με την αντίληψη των γυναικών για τις άλλες γυναίκες.