ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μωρά ανταποκρίνονται στο νανούρισμα πριν καν γεννηθούν

Τα μωρά που είναι ακόμα στη μήτρα της μητέρας τους ανταποκρίνονται στο άκουσμα των τραγουδιστών νανουρισμάτων από την 34η εβδομάδα κύησης και είναι σε θέση να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ρυθμό αυτό, λίγο πριν από την γέννησή τους.

Τα μωρά ανταποκρίνονται στο νανούρισμα πριν καν γεννηθούν

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στην οποία επισημαίνεται ο ρόλος που έχει η φωνή της μητέρας για την ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει νέες πληροφορίες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Infant Behavior and Development, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 32 γυναικών ηλικίας από 18 έως 39 ετών, οι οποίες βρίσκονταν στην 28η εβδομάδα κύησης (αρχές του 3ου τριμήνου) στην εγκυμοσύνη τους. Το 68% των γυναικών ήταν λευκές, το 28% ήταν μαύρες και το 4% ήταν άλλης φυλετικής προέλευσης.

Από την 28η έως την 34η εβδομάδα κύησης, όλες οι συμμετέχουσες τραγουδούσαν ένα συγκεκριμένο νανούρισμα στα αγέννητα μωρά τους δύο φορές την ημέρα και στη συνέχεια εξετάζονταν από τους ερευνητές κατά την 28η, την 32η, την 33η και την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Από εκείνη την στιγμή και μετά, δόθηκε στις εγκύους η οδηγία να σταματήσουν τελείως να λένε το νανούρισμα αυτό στα παιδιά τους και να επιστρέψουν για να εξεταστούν από τους ερευνητές την 36η και την 38η εβδομάδα κύησης.

Για να ελέγξουν την ανταπόκριση των βρεφών στο νανούρισμα, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους καρδιακούς παλμούς όλων των βρεφών και εντόπιζαν τις αλλαγές. Ο χαμηλός καρδιακός παλμός θεωρήθηκε πως έδειχνε ότι το μωρό αναγνώριζε το νανούρισμα και ηρεμούσε.

Για να προσδιοριστεί αν τα μωρά ανταποκρίνονται απλά στον ήχο του νανουρίσματος ή και στην φωνή της μητέρας τους, οι ερευνητές μετά την 38η εβδομάδα κύησης έπαιζαν το ίδιο νανούρισμα μαγνητοφωνημένο με ξένη φωνή σε μερικά από τα μωρά (ομάδα ελέγχου). Τα υπόλοιπα ανήκαν στην "ομάδα πειράματος".

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο καρδιακός παλμός όλων των βρεφών άρχισε να ανταποκρίνεται στο γνώριμο νανούρισμα από την 34η εβδομάδα κύησης. Μέχρι τότε οι μητέρες είχαν ήδη ολοκληρώσει 6 εβδομάδες που τραγουδούσαν στο παιδί τους στο σπίτι. Τα βρέφη συνέχισαν να ανταποκρίνονται με μικρή μείωση στους καρδιακούς παλμούς μέχρι και την 38η εβδομάδα κύησης.

Από την 38η εβδομάδα και μετά παρατηρήθηκε σαφή αλλαγή ανάμεσα στην αντίδραση των βρεφών από την "ομάδα ελέγχου" και την αντίδραση εκείνων της "ομάδας πειράματος". Τα βρέφη στην ομάδα πειράματος (που συνέχισαν να ακούν το νανούρισμα με τη φωνή της μητέρας τους) είχαν πολύ χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς από τα βρέφη της ομάδας πειράματος, τα οποία άκουσαν τότε για πρώτη φορά το ίδιο νανούρισμα, αλλά με ξένη φωνή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η έρευνα βοηθάει στο να μάθουμε περισσότερα για το πότε αρχίζουν τα μωρά να συγκρατούν και να ανακαλούν πληροφορίες. Επίσης γίνονται περισσότερο κατανοητές οι επιπτώσεις του να γεννηθεί ένα παιδί πριν από την 37η εβδομάδα κύησης.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται τα μωρά με τρεις γονείς από το 2015

Οι σκύλοι ζηυλεύουν όπως ακριβώς και τα μωρά!

Νέα τεχνική εξωσωματικής ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών

Οι 5 πιο παράξενες «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης