ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι μετράει πιο πολύ στην πρώτη εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για εσάς

Έρευνα που διεξήγαγε η γνωστή ιστοσελίδα γνωριμιών OkCupid έδειξε πως, όταν κάποιος κοιτάει για πρώτη φορά το προφίλ σας σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (όπως το Facebook ή το Instagram) δεν ασχολείται με τα στοιχεία/πληροφορίες για εσάς, αλλά ασχολείται μόνο με την φωτογραφία σας και σας κρίνει κυρίως από αυτή.

Τι μετράει πιο πολύ στην πρώτη εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για εσάς

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η συχνότητα με την οποία αναρτούν φωτογραφίες τύπου "selfie" έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

Επειδή η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για έναν άνθρωπο βασίζεται πλέον σε μεγάλο ποσοστό στα όσα βλέπουμε για εκείνον/η στο διαδίκτυο, το να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο οι φωτογραφίες του προσώπου τους μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα για εκείνους, είναι σημαντικό για την κατανόηση της μετέπειτα συμπεριφοράς μας.

Μάλιστα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρώτης εντύπωσης και των χαρακτηριστικών του προσώπου. Δύο έρευνες, μία από το 2000 και μια άλλη από το 2002, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες άλλαζαν τους μορφασμούς του προσώπου τους ανάλογα με αυτό που αντίκριζαν ως στάση σώματος και έκφραση προσώπου σε ένα άλλο άτομο.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 1.000 φωτογραφίες προσώπων από αντίστοιχα προφίλ σε ιστοσελίδες και με τη βοήθεια ειδικών κατάφεραν να προσδιορίσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που μετρούν περισσότερο στην πρώτη εντύπωση.

Στην συνέχεια οι ερευνητές ανέστρεψαν την διαδικασία και χρησιμοποίησαν αυτά τα χαρακτηριστικά για να φτιάξουν τεχνητά πρόσωπα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δείχνοντας αυτά τα πρόσωπα στους συμμετέχοντες στην έρευνα, κατάφεραν να προβλέψουν τις αντιδράσεις που θα είχαν όταν τα κοιτούσαν για πρώτη φορά, καθώς και τα συμπεράσματα της πρώτης εντύπωσης που διαμόρφωναν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η έρευνα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που όσοι άνθρωποι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν την φωτογραφία τους για να βρουν δουλειά (ηθοποιοί, μοντέλα κλπ) θα παρουσιάζουν/"προωθούν" τον εαυτό τους μέσα από αυτή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Διαβάστε επίσης:

Ποιες γυναίκες προτιμούν οι άνδρες σήμερα

Δείτε πώς σας κρίνουν οι άλλοι, όταν βγάζετε "selfies"

Που εστιάζουν άντρες και γυναίκες όταν κοιτούν μια φωτογραφία (pics)

Τι λέει το χρώμα των εσωρούχων για τον χαρακτήρα της γυναίκας στο σεξ