ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα - Λιβερία: Μετά τα σύνορα, έκλεισαν και τα σχολεία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Λιβερία για τον ιό Έμπολα, ο οποίος δεν δείχνει σημάδια μείωσης της εξάπλωσής του στην Δυτική Αφρική.

Έμπολα - Λιβερία: Μετά τα σύνορα, έκλεισαν και τα σχολεία

Μόλις πριν από δύο ημέρες η πρόεδρος της χώρας, Ellen Johnson Sirleaf, αποφάσισε το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της χώρας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την είσοδο νέων ασθενών με Έμπολα στην χώρα αλλά και το ανάποδο.

Τώρα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων της Λιβερίας και πρόσταξε τους δημόσιους υπαλλήλους να παραμείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς οι υγιείς πολίτες, αφού ο Έμπολα έχει ήδη κοστίσει εκατοντάδες ζωές στις τέσσερις χώρες της Δ. Αφρικής, όπου και έχει εξαπλωθεί μέχρι στιγμής.

Επίσης, η πρόεδρος της Λιβερίας διέταξε και το κλείσιμο των αγορών σε μια περιοχή που είναι κοντά στα σύνορα με τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε οι οποίες μαστίζονται εδώ και μήνες από τον Έμπολα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την εκκένωση των Σωμάτων Ειρήνης από την περιοχή, μετά από τα αλλεπάλληλα κρούσματα του θανατηφόρου ιού σε Αμερικανούς υπηκόους, γιατρούς και εθελοντές, που ήταν εδώ και καιρό στην Δ. Αφρική, βοηθώντας τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές στον έλεγχο του Έμπολα.

Ο πανικός εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τον ίδιο τον ιό. Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, ντόπιοι κάτοικοι στις χώρες της ευρύτερης περιοχής κατηγορούν τους "ξένους" που έφτασαν εκεί για να τους βοηθήσουν, λέγοντας πως είναι εκείνοι οι οποίοι έφεραν τον ιό. Άλλοι, από τον φόβο και την άγνοια, κρατούν στο σπίτι συγγενείς τους που αρρωσταίνουν με τον Έμπολα, δεν αναζητούν σωστή αγωγή, οι ασθενείς πεθαίνουν και η εξάπλωση του ιού στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζεται ακάθεκτη.

Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Δ. Αφρική. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Philip Hammond, υπογράμμισε τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού στην χώρα του, αλλά και σε άλλα σημεία της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, μέσω των ταξιδιωτών που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα.

Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος οι ταξιδιώτες που περνούν από τη Λιβερία να κολλήσουν τον ιό είναι μικρός, επειδή απαιτείται η απευθείας επαφή με τα σωματικά υγρά κάποιου ασθενή, όπως ο ιδρώτας, το σάλιο, τα ούρα και το αίμα. Επίσης ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί όπως η γρίπη μέσω της απλής επαφής ή του αέρα. Οι ασθενείς είναι μεταδίδουν τον ιό, μόνο όταν έχουν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι και τις 27 Ιουλίου, 729 θάνατοι σε Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία είχαν αποδοθεί στον ιό Έμπολα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Από αυτούς τους θανάτους, οι 485 επιβεβαιώθηκε ότι προήλθαν από τον ιό, οι 205 θεωρείται "το πιο πιθανό" να ήταν επίσης από τον Έμπολα και οι 39 ήταν απλά "ύποπτοι" θάνατοι από τον ιό. Μόνο μεταξύ 24 και 27 Ιουλίου, υπήρξαν 122 νέα κρούσματα και στις 4 πληγείσες χώρες και 57 θάνατοι επισήμως.

Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτος ο Έμπολα – Νεκρός κορυφαίος γιατρός για τον ιό στην Σ. Λεόνε

Τρόμος από την εξάπλωση του Έμπολα – Έκλεισε τα σύνορα η Λιβερία (video)