ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Έμπολα έχει το «πάνω χέρι» στη Δυτική Αφρική

Σύμφωνα με το Δρ. Τομ Φρίντεν, διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο ιός Έμπολα έχει το «πάνω χέρι» στο δραματικό ξέσπασμα που καταγράφεται στη Δυτική Αφρική και που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.

Ο Έμπολα έχει το «πάνω χέρι» στη Δυτική Αφρική

Ο Φρίντεν πρόκειται να επισκεφθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες που έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από τον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στις τρεις αυτές χώρες αναλογούν το πολύ δύο γιατροί ανά 100.000 ασθενείς.

Περιστατικά λοίμωξης έχουν καταγραφεί και στη Νιγηρία, όμως οι τοπικές Αρχές εκφράζουν αισιοδοξία για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

«Γίνεται σκληρή δουλειά και έχουν παρατηρηθεί αρκετές θετικές εξελίξεις – αλλά και πάλι ο ιός έχει το πάνω χέρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρίντεν σε συνάντηση που είχε με την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, Πρόεδρο της Λιβερίας.

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στα χρονικά. Βασικοί λόγοι πίσω από την τρομακτική εξάπλωση του ιού είναι η καθυστέρηση των γιατρών να αναγνωρίσουν τις πρώτες λοιμώξεις από το συγκεκριμένο ιό, η έντονη κινητικότητα των πληθυσμών στην περιοχή, η αυξημένη συγκέντρωση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές αλλά και η αντίσταση πολλών στη λήψη θεραπείας.

Ωστόσο, ο Φρίντεν παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για την καταστολή της επιδημίας.

«Γνωρίζουμε πώς εξαπλώνεται ο Έμπολα και έχουμε τα μέσα για να τον σταματήσουμε, όμως χρειάζεται φοβερή προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια», τονίζει ο Φρίντεν.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Λιβεριανός γιατρός που έλαβε το ZMapp
Ο τρομακτικός αντίκτυπος και τα συμπτώματα του Έμπολα σε φωτογραφίες
Ανακάλυψαν πώς "παραλύει" το ανοσοποιητικό ο Έμπολα