ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: 100% αποτελεσματικό το πειραματικό φάρμακο στη δοκιμή

Η μία και μοναδική κλινική δοκιμή που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα για το πειραματικό φάρμακο ZMapp καταδεικνύει ότι είναι 100% αποτελεσματικό, στα πειραματόζωα τουλάχιστον, ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης.

Έμπολα: 100% αποτελεσματικό το πειραματικό φάρμακο στη δοκιμή

Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Nature, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια σημαντικότατη και πολλά υποσχόμενη εξέλιξη.

Ωστόσο, τα περιορισμένα αποθέματα του φαρμάκου δεν αρκούν για τα 20.000 άτομα που εκτιμάται ότι θα νοσήσουν.

Το ZMapp βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, αποτέλεσε όμως λύση ανάγκης καθώς δεν έχει βρεθεί κάποια άλλη θεραπεία για τον Έμπολα. Δύο στα εφτά άτομα που έχουν λάβει το φάρμακο έχουν χάσει τελικά τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες μελετούσαν διαφορετικούς συνδυασμούς αντισωμάτων ως πιθανή θεραπεία ενάντια στον ιό. Το ZMapp περιέχει τρία αντισώματα. Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε περιελάμβανε 18 μαϊμούδες και όλες κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στο φάρμακο, ακόμη κι όταν αυτό χορηγήθηκε πέντε ημέρες μετά τη λοίμωξη.

Η διαπίστωση αυτή είναι σημαντικότατη, καθώς άλλες θεραπείες που είχαν δοκιμαστεί έπρεπε να χορηγούνται πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα για να είναι αποτελεσματικές.

Ο Έμπολα εξαπλώνεται με πιο αργό ρυθμό στον ανθρώπινο οργανισμό κι έτσι εκτιμάται ότι το ZMapp θα είναι πιθανώς αποτελεσματικό ακόμη και εννέα με έντεκα ημέρες μετά τη λοίμωξη.

Διαβάστε επίσης:

Τα θύματα του Έμπολα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10.000
Έμπολα: Ξεκινούν σύντομα οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους
Ανακάλυψαν πώς "παραλύει" το ανοσοποιητικό ο Έμπολα