ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εγκεφαλική ηλεκτρική διέγερση ενισχύει τη μνήμη

Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να ενισχύσει την απόδοση της μνήμης σε υγιή άτομα.

Η εγκεφαλική ηλεκτρική διέγερση ενισχύει τη μνήμη

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Science, περιγράφουν πώς εφαρμόζεται η ηλεκτρομαγνητική διέγερση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου προκειμένου να επιτευχθεί αυτό. Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις βασικές λειτουργίες απομνημόνευσης.

Η μη επεμβατική τεχνική εφαρμόστηκε σε 16 εθελοντές ηλικίας 16 έως 41 ετών για πέντε ημέρες. Κάθε συνεδρία είχε διάρκεια 20 λεπτά. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πραγματοποιήσουν ένα απλό τεστ μνήμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 24 ώρες μετά τη συνεδρία, οι συμμετέχοντες έκαναν κατά 20-25% λιγότερα λάθη στο τεστ.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους δρόμους ώστε να ερευνηθεί κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές της μνήμης.

Αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι είναι δυνατό να μεταβληθεί εστιασμένα η λειτουργία της μνήμης σε ενήλικες, χωρίς φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί η τεχνική σε άτομα που αντιμετωπίζουν μερική απώλεια μνήμης σε αρχικό στάδιο.