ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Unicef: 17.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Unicef, 6,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών χάνουν τη ζωή τους ετησίως σε όλο τον κόσμο και μάλιστα από αιτίες θανάτου που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν.

Unicef: 17.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται κατά τις πρώτες ώρες ή τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση των παιδιών.

Τα θλιβερά στατιστικά παραμένουν υψηλά παρά τις γενικότερες πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στους δείκτες παιδικής θνησιμότητας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη Unicef, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας που αφορά στη μείωση των δεικτών παιδικής θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 60%.

Ο στόχος έπρεπε να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του 2015, όμως με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν το 2026.

Στη Υποσαχάρια Αφρική καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι –συγκεκριμένα 92 ανά 1.000 γεννήσεις. Η αναλογία αυτή είναι 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται σε ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Στο Μαλάουι της νοτιοανατολικής Αφρικής ο ΑΣΧ έχει ήδη επιτευχθεί, καθώς οι δείκτες παιδικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά 72%.

Η νέα έκθεση της Unicef καταδεικνύει ότι οι βασικότερες αιτίες θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι οι προγεννητικές επιπλοκές (17%), η πνευμονία (15%), οι επιπλοκές κατά τον τοκετό (11%), η διάρροια (9%) και η ελονοσία (7%). Ωστόσο, ο υποσιτισμός ευθύνεται σχεδόν για το 50% των συνολικών θανάτων.