ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής με κάμερα

Αμερικανοί ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ κατάφεραν για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας μία κάμερα και ένα ειδικό λογισμικό, να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή με την ίδια περίπου ακρίβεια ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Πρωτοποριακή διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής με κάμερα

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί δυσλειτουργία των συντονισμένων συσπάσεων της καρδιάς με αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά ως αντλία και συχνά η πάθηση παραμένει αδιάγνωστη, καθώς το 30% των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι νοσεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Heart Rhythm», η νέα προσέγγιση αναλύει το αποτύπωμα του προσώπου ενός ατόμου και ανιχνεύει αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που υποδεικνύουν διαφοροποιήσεις στην αιματική ροή.

Οι ερευνητές επέλεξαν το πρόσωπο, διότι το δέρμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο εύκολα ορατή.

«Το ηλεκτροκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς. Αλλά υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 3,2 εκατομμύρια ανθρώπων με κολπική μαρμαρυγή μόνο στις ΗΠΑ και 30 εκατομμύρια, παγκοσμίως. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος διάγνωσης της πάθησης, χωρίς την συμβολή γιατρού», εξηγεί ο Δρ Ζαν-Φιλιπ Κουντερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Η νέα αυτή διαγνωστική τεχνική ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη, αν και όπως επισημαίνει ο Δρ Κουντερ τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και χρειάζεται οπωσδήποτε να σχεδιαστεί μια μεγαλύτερη μελέτη.

Το σύστημα βιντεοσκόπησης αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Xerox.