ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα πιο αποτελεσματική μέθοδος δημιουργίας βλαστικών κυττάρων

Μία πιο αξιόπιστη τεχνική, που αυξάνει δραστικά την αποτελεσματικότητα της δημιουργίας βλαστοκυττάρων από ενήλικα σωματικά κύτταρα, μέσω επαναπρογραμματισμού τους, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας.

Νέα πιο αποτελεσματική μέθοδος δημιουργίας βλαστικών κυττάρων

Οι ερευνητές του ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή κυτταρικής βιολογίας Ματίας Στάντφελντ, πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Stem Cell Reports», η νέα μη επεμβατική μέθοδος δεν χρησιμοποιεί γονίδια, αλλά χημικές ουσίες, που επιφέρουν απλώς αλλαγές στα ένζυμα του κυττάρου - στόχου.

Η βελτιωμένη τεχνική πέτυχε στο εργαστήριο εντυπωσιακά ποσοστά αποδοτικότητας, της τάξης του 80% έως 100%, στην μετατροπή σωματικών κυττάρων σε βλαστικά και μάλιστα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Η παραδοσιακή μέθοδος επαναπρογραμματισμού κυττάρων από το δέρμα, το αίμα και από άλλες περιοχές του σώματος, προκειμένου να ξαναγίνουν πολυδύναμα βλαστικού τύπου κύτταρα, αναπτύχθηκε το 2006 από τον ιάπωνα ερευνητή Σίνια Γιαμανάκα, ο οποίος στη συνέχεια τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για το επίτευγμά του.

Το πρόβλημα μέχρι σήμερα με αυτή την, όχι ιδιαίτερα αποδοτική, μέθοδο είναι ότι καθίσταται δύσκολη η απόκτηση επαναπρογραμματισμένων βλαστικών κυττάρων σε επαρκείς αριθμούς, έτσι ώστε να είναι εφικτή η χρησιμοποίησή τους για την αντικατάσταση ενός τραυματισμένου ή άρρωστου ιστού.

Η νέα μέθοδος θα επιταχύνει τις έρευνες στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής για την αναδημιουργία κατεστραμμένων ιστών και οργάνων.