ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει καθιερωθεί η 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, την ευρύτερη κατανόηση της νόσου αλλά και την αφύπνιση της Πολιτείας.

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 8% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια και ειδικότερα από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες αγγίζουν τις 200.000. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανεπτυγμένων κοινωνιών, καθώς οι έρευνες δεν έχουν διαλευκάνει τα αίτια ανάπτυξης της. Πρόκειται για ασθένεια μη αναστρέψιμη, ενώ οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες, εκτιμώντας πως ο αριθμός των πασχόντων θα τριπλασιαστεί έως το 2050.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια μνήμης και προοδευτικό περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Παρόλο που τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από τον ασθενή ή και τα μέλη της οικογένειάς του, όσο η νόσος εξελίσσεται οι γνωστικές δυσκολίες επιδεινώνονται και μακροπρόθεσμα προκαλεί επιπτώσεις στις καθημερινές δραστηριότητες διαβίωσης. Προβλήματα προσανατολισμού, διαταραχές της σκέψης και έκπτωση σκέψης μπορεί να συσχετίζονται με τη νόσο και συχνά μπορεί να θέσουν τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο, καθώς πολλά είναι τα περιστατικά ασθενών που χάνονται ή εξαφανίζονται.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του, αλλά και προκειμένου οι περιθάλποντες του ασθενούς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η νόσος άλλωστε δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή, αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς οι ασθενείς με νόσο Alzheimer δημιουργούν συχνά με την συμπεριφορά τους στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, ποικίλα συναισθήματα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Η διαχείριση των ασθενών είναι πολύ σημαντική και η οικογένεια θα πρέπει να αναζητήσει έγκυρη πληροφόρηση για ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στον ασθενή και τρόπους ανταπόκρισης στην κρίσιμη αυτή κατάσταση. Υπάρχουν φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ελέγχουν σε κάποιο βαθμό τα συμπτώματά της, ενώ οι νέες τεχνολογίες φαίνεται να συνεισφέρουν στην υποστήριξη των περιθάλποντων με πρωτοποριακές συσκευές που δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης του ασθενούς και άμεσου εντοπισμού του σε περίπτωση που χαθούν. Αυτές οι συσκευές κυκλοφορούν ήδη και στη χώρα μας, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ http://www.alzheimer-gpstrackers.com/

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Δωρεάν εξετάσεις μνήμης από το Ιατρικό Αθηνών

Αλτσχάιμερ: Ο εγκέφαλος «αντισταθμίζει» τις πρώιμες βλάβες