ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Σώμα σε κρίση»: Διεθνές συνέδριο ψυχανάλυσης στην Αθήνα

«Το Σώμα σε Κρίση στον ιατρικό και ψυχαναλυτικό λόγο» είναι το θέμα της ενδιαφέρουσας επιστημονικής συνάντησης που συνδιοργανώνουν το γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris-Diderot (Τμήμα Ψυχαναλυτικών Σπουδών) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ψυχολογίας) και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο) από την Παρασκευή 7 έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

«Σώμα σε κρίση»: Διεθνές συνέδριο ψυχανάλυσης στην Αθήνα

Διακεκριμένοι επιστήμονες, ψυχαναλυτές και γιατροί θα επιχειρήσουν να φωτίσουν τις πιο επώδυνες καταστάσεις που οδηγούν το σώμα σε κρίση, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν διάλογο μεταξύ ψυχανάλυσης και ιατρικής με άξονα την ασθένεια.

Στο επίκεντρο των ειδικών θα βρεθεί η «οδύνη» του σώματος, όπως την βιώνουν ασθενείς, πχ. οι καρκινοπαθείς ή οι διαβητικοί, γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, παχύσαρκοι αλλά και άτομα με βουλιμία ή ανορεξία, άτομα που άλλαξαν φύλο, άτομα που «ντόπαραν» τα σώματά τους, μητέρες με πρόωρα νεογνά κα.

«Σε αυτήν τη συγκυρία, μπορεί η ψυχανάλυση που είναι μία "θεραπεία" του ενικού και του υποκειμενικού στο πλαίσιο ενός διαλόγου με την επιστημονική ιατρική, να δώσει κάποιες απαντήσεις για αυτό το σώμα σε κρίση; Μπορεί ο γιατρός και ο ψυχαναλυτής να συνοδεύσει ο ένας τον άλλον στο να "ακούσουν" ο καθένας από τη δική του μεριά την "οδύνη" του σώματος;» είναι τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις οι επιστήμονες.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι P.-L. Assoun, F. Benslama, Γ. Δημητριάδης, Λ. Κανελλοπούλου, C. Hoffmann, S. de Mijolla, A. Vanier, C. Vanier, F. Villa, M. Zafiropoulos καθώς και άλλοι ομιλητές και νέοι ερευνητές.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.