ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μίχαλος-ΕΒΕΑ: Ολοταχώς προς μία νέα γενιά χρεών στην Υγεία

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας ζήτησε από τον Μάκη Βορίδη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωσταντίνος Μίχαλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο ΔΣ του Επιμελητηρίου.

Μίχαλος-ΕΒΕΑ: Ολοταχώς προς μία νέα γενιά χρεών στην Υγεία

Ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό Υγείας να επαναφέρει την φερεγγυότητα του Κράτους ώστε «πέρα από την πλήρη εξόφληση των υφιστάμενων χρεών του κράτους προς προμηθευτές από το χώρο της υγείας, η Πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά χρεών».

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ, όπως η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, η απουσία διασύνδεσης πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια και η ανεξέλεγκτη χρήση διαγνωστικών υπηρεσιών και φαρμάκων, που οδήγησαν όπως είπε σε διαρκή διόγκωση των δαπανών και υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας.

«Δυστυχώς, την τελευταία τριετία κάτω από την πίεση της κρίσης, αγωνιζόμαστε για να διορθωθούν όλα όσα λειτουργούσαν στραβά τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Κι αυτή η προσπάθεια γίνεται με τεράστιο κόστος για όλους: για τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς, αλλά και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ο χώρος της υγείας αποτέλεσε τον υπ' αριθμό ένα στόχο της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, στο πλαίσιο της περικοπής των δημοσίων δαπανών και της μείωσης του ελλείμματος» σημείωσε.

Ο κ. Μίχαλος τάχθηκε κατά των οριζόντιων δαπανών για την Υγεία και ζήτησε να εντοπιστούν οι πραγματικές εστίες σπατάλης για να καταπολεμηθούν τα πραγματικά αίτια διόγκωσης των δαπανών.

«Πρέπει να πάψει η στοχοποίηση συγκεκριμένων κλάδων, με μέτρα που προκαλούν έμφραγμα στη λειτουργία του συστήματος και αφάνταστη ταλαιπωρία στους πολίτες, ενώ οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους. Έχει προκύψει μέσα από σχετικές έρευνες ότι η επένδυση σε καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικές λύσεις, μπορεί να αποφέρει μακροχρόνια αθροιστικά οικονομικά οφέλη για τα δημόσια συστήματα υγείας» πρόσθεσε.

Πρότεινε επίσης την αξιοποίηση της τεχνολογίας με εφαρμογές όπως ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.

Αναφερθείς στο ΕΣΠΑ 2014–2020 ζήτησε να διατεθούν πόροι για να στηριχθεί η ανάπτυξη αλλά και η αξιοποίηση της καινοτομίας, στο χώρο της υγείας, τόσο στο φαρμακευτικό όσο και στον ιατροτεχνολογικό κλάδο.

Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη το κράτος να ξανακερδίσει την χαμένη του αξιοπιστία απέναντι στους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, παράγουν και φορολογούνται στη χώρα, απέναντι στους επενδυτές που καλούνται να εμπιστευθούν εδώ τα κεφάλαιά τους.

«Οι καταστάσεις που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, με την υποχρεωτική έκδοση ομολόγων και το μετέπειτα κούρεμά τους, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Γιατί αυτά τα φαινόμενα δεν πλήττουν απλώς έναν επιχειρηματικό κλάδο. Πλήττουν συνολικά την εικόνα της χώρας και υπονομεύουν την προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.