ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Έμπολα έφτασε στη Νέα Υόρκη

Επιβεβαιώθηκε πως ο γιατρός Craig Spencer, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχει μολυνθεί από τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης.

Ο Έμπολα έφτασε στη Νέα Υόρκη

Δεδομένων των ιατρικών σφαλμάτων που εντοπίστηκαν κατά τη διαχείριση του πρώτου κρούσματος Έμπολα στις ΗΠΑ –όταν ο Thomas Eric Duncan έλαβε διάγνωση για τον ιό στην πολιτεία του Ντάλας– η Νέα Υόρκη «δοκιμάζει» τα αντανακλαστικά της απέναντι στον ιό.

Στην περίπτωση του Duncan, οι γιατροί του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας δεν έκαναν έγκαιρα τη διάγνωση, παρ' ότι ο ασθενής είχε εκδηλώσει τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα αφού είχε ταξιδέψει στη Λιβερία.

Η προετοιμασία και οι ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν από τις 28 Ιουλίου, όταν επιβεβαιώθηκε πως δύο Αμερικανοί –ο Δρ Kent Brantly και η ιεραπόστολος Nancy Writebol– μολύνθηκαν από τον Έμπολα στη Λιβερία.

Η Νέα Υόρκη ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που υιοθέτησαν το σύστημα ανάθεσης περιστατικών Έμπολα για μια ορισμένη περιφέρεια σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο –στη συγκεκριμένη περίπτωση το Μπέλβιου, όπως επιλέχθηκε για την Αθήνα το Αμαλία Φλέμινγκ.

Είχε περάσει από τους ειδικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο γιατρός είχε φθάσει στις 17 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι και είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από το θανατηφόρο ιό.

Από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) ανακοινώθηκε πως ο ασθενής, ο οποίος είχε εργασθεί με ασθενείς του Έμπολα στη Γουινέα, "υποβλήθηκε (κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK) στον διευρυμένο έλεγχο, στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν απ' αυτές τις χώρες".

Πρόκειται για τον ειδικό έλεγχο που άρχισε να γίνεται νωρίτερα αυτό το μήνα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε σε πέντε μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια, περιλαμβανομένου και του JFK.

Ο γιατρός "πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας", προσθέτουν τα CDC σε δήλωση που εξέδωσαν. Δεν κατονόμασαν τον ασθενή, ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως ονομάζεται δρ. Κρεγκ Σπένσερ και είναι 33 χρόνων.

Ο Σπένσερ μετρούσε δύο φορές την ημέρα τη θερμοκρασία του προληπτικά και ανέβασε για πρώτη φορά πυρετό χθες, Πέμπτη, το πρωί, δήλωσαν αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας πως ο ιός δεν μεταδίδεται όσο διάστημα ο ασθενής δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Άλλα τρία άτομα σε καραντίνα

Δύο φίλοι και η μνηστή του έχουν τεθεί σε καραντίνα, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Μέρι Τράβις Μπάσετ. Η μνηστή του Σπένσερ βρίσκεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση και ο Σπένσερ.

Το διαμέρισμα του Σπένσερ στη συνοικία Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλεισθεί, δήλωσε η επίτροπος.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα