ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρικό Αθηνών: «Ναι» στον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τον έκτο μήνα

Σημαντικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη άσκηση της παιδιατρικής επιστήμης ανακοινώθηκαν στη διαδραστική ημερίδα του Παιδιατρικού Κέντρου Ομίλου Ιατρικού Αθηνών «Αμφιλεγόμενα στην παιδιατρική πράξη», στην οποία συμμετείχαν πάνω από 350 παιδίατροι.

Ιατρικό Αθηνών: «Ναι» στον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τον έκτο μήνα

Οι συμμετέχοντας γιατροί είχαν τη δυνατότητα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ζωντανών ερωτήσεων να εκφράσουν σε πραγματικό χρόνο την επιστημονική τους άποψη για αμφιλεγόμενα σημεία της παιδιατρικής πράξης.

Οι 350 και πλέον παιδίατροι κατέληξαν σε πολύτιμα συμπεράσματα για φλέγοντα ζητήματα, κάποια από τα οποία είναι:

  • Η συνέχιση του αποκλειστικά μητρικού θηλασμού από τη γέννηση μέχρι και τον 6ο μήνα της ζωής του βρέφους, προκειμένου να αποφύγουμε τις βαριές αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Τα περισσότερα παιδιά με χαμηλό ανάστημα έχουν καλή πρόγνωση και άριστη προοπτική.
  • Μόνο 10% των εμβρύων με «υδρονέφρωση» θα συνεχίσουν και εξωμήτρια να έχουν πρόβλημα.
  • Οι ακτινολογικές εξετάσεις στα παιδιά είναι καλό να αποφεύγονται. Οι υπέρηχοι και οι απεικονίσεις με μαγνήτη δίνουν λύση χωρίς επιβάρυνση του οργανισμού με ακτινοβολία, απαιτείται όμως η εμπειρία εξειδικευμένου παιδοακτινολόγου.
  • Η κατάχρηση φαρμάκων δεν είναι θεραπευτική, είναι πάντοτε βλαπτική. Θεραπευτική είναι η στενή παρακολούθηση της γενικής κατάστασης, του κεφιού και της όρεξης των παιδιών.
  • Σφάλματα διαπιστώνονται στη διατροφή των βρεφών με την αλλαγή του γάλακτος, τη χορήγηση φαρμάκων και επώδυνων διαγνωστικών παρεμβάσεων που οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση και υπερβολική ανησυχία των γονέων.

Την πρωτοποριακή διαδραστική ημερίδα άνοιξε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, κα Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, και διοργάνωσε το Παιδιατρικό Κέντρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, στο αμφιθέατρο του Ομίλου.