ΕΙΔΗΣΕΙΣ

LifeHand: Το πρώτο προσθετικό μέλος με αίσθηση της αφής

Ένα τεράστιο βήμα στον τομέα των προσθετικών μελών πραγματοποίησε μία ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Δανία, αναπτύσσοντας έναν νέο τύπο τεχνητού χεριού, το οποίο παρέχει στο χρήστη του την αίσθηση της αφής.

LifeHand: Το πρώτο προσθετικό μέλος με αίσθηση της αφής

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», το τεχνητό χέρι μπορεί μέσω συνειδητής εντολής του χρήστη, να ανοίξει ή να κλείσει την παλάμη και τα δάχτυλα.

Παράλληλα, όμως, μπορεί και αποστέλλει πίσω στον εγκέφαλο του χρήστη, πληροφορίες σχετικά με την υφή, το μέγεθος και το βάρος του αντικειμένου.

Για το σκοπό αυτό έχουν ενσωματωθεί ειδικοί αισθητήρες που συνδέονται με τα ενεργά νεύρα στους μύες του χεριού του χρήστη.

Απώτερος στόχος του «αμφίδρομου ελέγχου σε πραγματικό χρόνο» είναι να γίνουν οι κινήσεις των χρηστών πιο φυσικές, με μεγαλύτερη επιδεξιότητα και το προσθετικό χέρι να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στις ανάγκες τους.

Τα δύο ηλεκτρόδια συνδέονται στο ωλένιο νεύρο και μεταφέρουν πληροφορίες αίσθησης από τα δάχτυλα του προσθετικού χεριού στον εγκέφαλο, με τρόπο που μιμείται τη «συνδεσμολογία» η οποία κάποτε υπήρχε μεταξύ των πραγματικών δαχτύλων του χρήστη και του εγκεφάλου του.

{youtube}PeA2cnanqyg{/youtube}

Παράλληλα, μέσω των ίδιων ηλεκτροδίων μεταφέρονται πληροφορίες αφής από το προσθετικό μέλος, αναπαράγοντας πάλι ένα «μοτίβο» σηματοδότησης που κάποτε υπήρχε μεταξύ του κανονικού χεριού και του εγκεφάλου.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο ένας 36χρονος στον οποίο δοκιμάστηκε το νέο προσθετικό χέρι κατάφερε, όχι μόνο να χειρίζεται κάθε αντικείμενο με δεξιότητα, αλλά ακόμα και να ξεχωρίσει, χωρίς να βλέπει, την υφή ενός βάζου γεμάτου με βαμβάκι, ενός με σπασμένα γυαλιά και ενός με κομμάτια ξύλου.

Η ερευνητική ομάδα στοχεύει τώρα στην ενσωμάτωση περισσότερων ηλεκτροδίων, τα οποία θεωρούν ότι θα αποδίδουν ακόμα καλύτερα και πιο ακριβή αποτελέσματα.