ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ανησυχία για την επάρκεια προστατευτικού εξοπλισμού

Ο τρόμος που εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του πλανήτη σχετικά με τον θανατηφόρο ιό του Έμπολα -που εδώ και μήνες βρίσκεται σε έξαρση στην Δ. Αφρική- προκάλεσε μια απότομη αύξηση στις προμήθειες του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους που φροντίζουν ασθενείς με Έμπολα ή εργάζονται σε περιοχές με παρουσία του ιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Έμπολα: Ανησυχία για την επάρκεια προστατευτικού εξοπλισμού

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με εταιρείες, όπως η DuPont Co., που κατασκευάζουν τον ειδικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΕΑΜ), για να εξασφαλιστεί η επαρκής προμήθεια για την πρόληψη της υγείας των εργαζομένων στις περιοχές που καταπολεμάται ο Έμπολα.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Edward Kelley, διευθυντής του ΠΟΥ για την παράδοση/επάρκεια και την ασφάλεια των υπηρεσιών (Service Delivery and Safety), σε σχετική ενημέρωση στη Γενεύη. Ο ΠΟΥ αγοράζει περίπου 500.000 μονάδες ΕΑΜ κάθε μήνα ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, δε, ότι ο ΠΟΥ είναι σε διαρκή συνεννόηση με τις εταιρείες κατασκευής προστατευτικών στολών, ώστε να εξασφαλιστεί η προτεραιότητα στις χώρες της Δ. Αφρικής, όπου εργάζονται χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές από όλο τον κόσμο.

Επειδή αυτές οι εταιρείες, κατασκευάζουν κάθε είδους προστατευτική στολή, υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυτήν τη στιγμή σε άλλου τύπου στολές, όπως για παράδειγμα οι πυροσβεστικές στολές, με την Διεθνή Ένωση Πυροσβεστών (International Association of Fire Fighters) να ανακοινώνει ότι πολλές μονάδες Πυρόσβεσης στις ΗΠΑ -και όχι μόνο- θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον επόμενο χρόνο για να προμηθευτούν νέο υλικό.

Η εταιρεία Medline, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής και διανομής ιατρικών προμηθειών, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι λαμβάνει εκατοντάδες τηλεφωνήματα καθημερινά από νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας που ενδιαφέρονται για τις ειδικές προστατευτικές στολές της. Η εταιρεία DuPont ανακοίνωσε επίσης ότι η ζήτηση υπερέβη ήδη την προσφορά.

Συνολικά 521 εργαζόμενοι υγειονομικής περίθαλψης έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα και 272 έχουν πεθάνει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πολλές από τις λοιμώξεις αυτές συμβαίνουν έξω από τα κέντρα θεραπείας Έμπολα, όταν οι εργαζόμενοι περιθάλπτουν ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί με Έμπολα, όπως οι γυναίκες που βρίσκονται στον τοκετό, ή άτομα που πιστεύεται ότι έχουν απλά ελονοσία, η οποία δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως ο Έμπολα, αλλά μόνο από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής πάνω από 13.700 κρούσματα Έμπολα και 4.900 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 4 κρουσμάτων και ενός θανάτους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα