ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι η «ηλεκτρονική γλώσσα» και πώς συμβάλλει σε θέματα υγείας

Μια ηλεκτρονική «γλώσσα» θα μπορούσε μια μέρα να πραγματοποιεί ποιοτικούς ελέγχους σε δείγματα τροφών και ποτών, προτού αυτά φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και από εκεί στο σπίτι μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση ACS Applied Materials & Interfaces.

Τι είναι η «ηλεκτρονική γλώσσα» και πώς συμβάλλει σε θέματα υγείας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως να είναι σε λίγα χρόνια δυνατό ακόμα και το να γίνεται έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού για επικίνδυνα χημικά και άλλες βλαβερές ουσίες, μέσω μίας και μόνο συσκευής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. S.V. Litivinenko και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι η "ηλεκτρονική γλώσσα" είναι ένα αναλυτικό εργαλείο που μιμείται το πώς οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά διακρίνουν τις γεύσεις των τροφών.

Μικροσκοπικοί αισθητήρες ανιχνεύουν ουσίες σε ένα οποιοδήποτε δείγμα τροφής και στέλνουν τις πληροφορίες που συλλέγουν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος τις επεξεργάζεται με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που γίνεται η αντίστοιχη διεργασία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Γενικότερα, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές "γλώσσες" για μια σειρά από λόγους, όπως η "αυθεντικότητα" του ταϊλανδέζικου φαγητού και η μέτρηση/αξιολόγηση της ποιότητας μιας μπύρας.

Αλλά οι υπάρχουσες συσκευές έχουν σημαντικούς περιορισμούς στο πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Στην έρευνά τους, ο δρ. Litivinenko και οι συνεργάτες του δημιούργησαν ένα βελτιωμένο εργαλείο που θα μπορούσε να έχει εφαρμογές σε ιατρικές διαγνώσεις, ελέγχους φαρμακευτικών προϊόντων και, φυσικά, στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον "ηλεκτρονική γλώσσα" με βάση το πυρίτιο, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στα υφιστάμενα ηλεκτρονικά συστήματα ποιοτικών ελέγχων τροφίμων από το ίδιο υλικό.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, όταν η νέα συσκευή χρησιμοποιήθηκε με κονιάκ, ουίσκι και νερό, ήταν σε θέση όχι μόνο να καθορίσει με ακρίβεια τη σύσταση για το καθένα, αλλά και να αναδείξει εκείνες τις γευστικές λεπτομέρειες που έκαναν τα τρία ποτά να ξεχωρίζουν στον ουρανίσκο ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η νέα συσκευή μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα νέο μέσο γευσιγνωσίας με δυνητικά διαφορετικές εφαρμογές, όπως στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ήρωες της Ντίσνεϊ με ανορεξία

Πόσο καφέ να πίνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

Η κακή χρήση των φακών επαφής ευθύνεται για χιλιάδες λοιμώξεις

Νέα ερευνητικά στοιχεία για τη μετάδοση του HPV