ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας διαψεύδει τις φήμες για πρώτο κρούσμα

Σε διάψευση των φημών περί του πρώτου κρούσματος Έμπολα στη Βουλγαρία, που προκάλεσαν πανικό και οδήγησαν σε πολύωρες, έκτακτες εκπομπές των βουλγαρικών καναλιών, προχώρησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Έμπολα: Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας διαψεύδει τις φήμες για πρώτο κρούσμα

Η διάψευση ήρθε διά στόματος του υπουργού Υγείας της Βουλγαρίας Πέταρ Μόσκοφ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσκοφ, το σύστημα Δημόσιας Υγείας της Βουλγαρίας πέρασε με επιτυχία ένα είδος "stress test" από το απόγευμα της Πέμπτης ως σήμερα τα ξημερώματα, οπότε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στον "ύποπτο" φορέα (Βούλγαρο πολίτη) έδειξαν κατηγορηματικά ότι η περίπτωσή του δεν σχετίζεται με την επιδημία του ιού Έμπολα.

Ο "ύποπτος" ασθενής εισήχθη, χθες το απόγευμα, σε νοσοκομείο της Σόφιας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο εξειδικευμένο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, ύστερα από τη δήλωσή του στους γιατρούς ότι επέστρεψε πρόσφατα από τη Σιέρα Λεόνε.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση του Επιτελείου Κρίσεως του υπουργείου Υγείας και άλλων αρμοδίων φορέων, με συνέπεια να τεθούν υπό προσωρινή απομόνωση όσοι πολίτες είχαν επαφή με τον ύποπτο φορέα του έμπολα.

Στη σημερινή, έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Βούλγαρος υπουργός τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι οι εξελίξεις απέδειξαν την ετοιμότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον Έμπολα, σε περίπτωση της "πολύ απίθανης", όπως χαρακτηριστικά είπε, περίπτωσης να εμφανιστεί η επιδημία στη Βουλγαρία.

Παρ' όλα αυτά, οι αρχές, σημείωσε ο κ. Μόσκοφ, θα συνεχίσουν να ενισχύουν το σύστημα έγκυρης προειδοποίησης και αντίδρασης.