ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Κίνδυνος υπογονιμότητας στους άνδρες από τα χημικά στα αντηλιακά

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε ορισμένα αντηλιακά, σαμπουάν και ενυδατικές κρέμες μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα στους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα από το Κέντρο Υγείας Wadsworth στη Νέα Υόρκη και από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Έρευνα: Κίνδυνος υπογονιμότητας στους άνδρες από τα χημικά στα αντηλιακά

Σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίστηκαν 29 χημικές ουσίες που ανήκουν στην οικογένεια των βανζοφαινονών και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανδρική υπογονιμότητα.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν απορροφώνται από τον οργανισμό μέσω του δέρματος, επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και τη λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν εκτεθεί στις ουσίες BP-2 και 40H-BP, είχαν 30% μείωση της γονιμότητάς τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από την έρευνα προκύπτει ότι ο ανδρικός οργανισμός είναι πιο επιρρεπής σε αυτές τις ουσίες από ό,τι ο γυναικείος. Μάλιστα, αποδείχτηκε ότι αν και οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτές τις ουσίες στον οργανισμό τους (από τη χρήση αντηλιακών κλπ) δεν έχουν κάποια αξιοσημείωτη επίπτωση στη γονιμότητά τους ή τον χρόνο που χρειάζονται για να μείνουν έγκυες.

Το επόμενο στάδιο των ερευνών, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, είναι να προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος που αυτά τα συγκεκριμένα χημικά επηρεάζουν τη γονιμότητα ενός ζευγαριού και τον χρόνο που αυτό χρειάζεται για τη σύλληψη ενός παιδιού, είτε αυτό γίνεται μέσω της μείωσης της ποιότητας του σπέρματος είτε μέσω κάποιου άλλου τρόπου που δεν είναι ακόμα γνωστός.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα αντηλιακά είναι σημαντικά για την προστασία από τον ήλιο, και την αποφυγή του καρκίνου του δέρματος και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αποφεύγουμε τελείως.

Αλλά οι άνδρες που ανησυχούν για τη γονιμότητά τους, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να μειώσουν τη συνολική τους έκθεση σε ουσίες βενζοφαινονόνης, όπως με το να περιορίσουν τη χρήση άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτές τις ουσίες.

Διαβάστε επίσης:

Ο απίθανος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα

Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος

Καλύτερη υγεία σπέρματος σε 4 βήματα

Κινδυνεύετε από 5 τοξικά συστατικά κάθε φορά που κάνετε μπάνιο