ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μέλλον στους φακούς επαφής: Θα παίζουν βίντεο και θα ανιχνεύουν προβλήματα υγείας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το μέλλον στην τεχνολογική εξέλιξη περνάει μέσα από την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) αντικειμένων που έχουν σχεδιαστεί με ακρίβεια σε υπολογιστή.

Το μέλλον στους φακούς επαφής: Θα παίζουν βίντεο και θα ανιχνεύουν προβλήματα υγείας

Ήδη τα πρώτα βήματα στον χώρο της Ιατρικής είναι γεγονός, με 3D τεχνητά μέλη, ενώ καθημερινά γίνονται άλματα και στη δημιουργία οργάνων.

Η τελευταία εξέλιξη όμως έρχεται από ερευνητές του πανεπιστημίου του Princeton, οι οποίοι δημιούργησαν μέσω 3D εκτύπωσης φακούς επαφής για τα μάτια, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν -σαν να ήταν οθόνες- πληροφορίες ή να παίζουν ακόμα και βίντεο!

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο μοντέλο φακών με 5 διαφορετικές επιστρώσεις, οι οποίοι εκτός των άλλων ίσως είναι και σε θέση να ανιχνεύσουν προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, οι νέοι φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από ένα διαφανές πολυμερές ενσωματωμένο με διάφορα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων νανοσωματιδίων με τη δυνατότητα εκπομπής φωτός με χρωματικές ιδιότητες. Επίσης οι φακοί περιέχουν στερεές και υγρές μεταλλικές καλωδιώσεις και οργανικά πολυμερή. Και φυσικά ο κάθε φακός μπορεί να κατασκευαστεί στις ακριβείς προδιαγραφές του οφθαλμού του κάθε χρήστη.

contact-lens-device-r3

Η έρευνα για αυτήν τη νέα, σχεδόν απίστευτη, τεχνολογία, χρηματοδοτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με απώτερο στόχο τη δημιουργία ειδικών φακών που θα φορούν οι πιλότοι και οι οποίοι θα μπορούν να "μετρήσουν" την κατάσταση της υγείας τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Michael C McAlpine, υποστηρίζει ότι η 3D εκτύπωση με πολλαπλά λειτουργικά υλικά έχει τεράστιες προοπτικές σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των εξατομικευμένων βιοϊατρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών.

mcalpine-3d-printer

Χρησιμοποιώντας τον 3D βιοκετυπωτή που βλέπετε στη φωτογραφία, δημιούργησε ένα συνθετικό αυτί με τη χρήση ζωντανών κυττάρων και αγώγιμων επιστρώσεων ασημιού.

"Σε λίγα χρόνια θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό να έχει κάποιος ηλεκτρονικά εμφυτεύματα ενσωματωμένα στο σώμα του (...) θα είμαστε cyborgs (σ.σ. ανδρείκελα) και αυτό θα θεωρείται εντελώς φυσιολογικό", προσθέτει ο δρ McAlpine.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nano Letters.

Διαβάστε επίσης:

Bioficial Heart: Ένα βήμα πριν την 3D εκτύπωση τεχνητής καρδιάς για μόσχευμα (vid)

Anatomage Table: Το πρωτοποριακό τραπέζι εικονικής ανατομίας

Το πρώτο τεχνητό αγγειακό δίκτυο από τρισδιάστατη εκτύπωση