ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (21-24 μηνών)

Καθώς το παιδί σας πλησιάζει δύο ετών, η προσωπικότητά του αρχίζει πραγματικά να αναδεικνύεται. Η εμπλοκή του στον κόσμο αυξάνεται, τόσο κοινωνικά όσο και πρακτικά, καθώς μαθαίνει να παίζει σε μεγαλύτερες ομάδες και να καταφέρνει ολοένα και πιο περίπλοκα παιχνίδια.

Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (21-24 μηνών)

Το κοινωνικό σας παιδί

Το παιδί σας είναι συνεχώς σε κίνηση και έχει ανάγκη να απασχολείται με πολύ παιχνίδι τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Καθώς η αυτοπεποίθηση και η κοινωνικότητα του αυξάνονται, θα είναι όλο και πιο άνετο με την παρέα των άλλων παιδιών και θα λατρέψει την παιδική χαρά, η οποία θα το κρατήσει σε εγρήγορση. Θα παρατηρήσετε ακόμη ότι θα γίνει πιο κοινωνικό γενικά και θα χαίρεται να εκφράσει τις πρώτες του λέξεις και ρήματα σε άλλους ενήλικες που συναντά.

Καθώς το παιδί σας θα φτάσει δυο ετών, θα αναγνωρίσετε περίπλοκα συναισθήματα, όπως άγχος και αποφασιστικότητα στην έκφραση και τη γλώσσα σώματός του, αλλά δεν θα είναι ικανό να τα ονομάσει. Θα παρατηρήσετε την εκδήλωση εκρήξεων από την ηλικία των 16 μηνών και άνω, καθώς ο θυμός και η απογοήτευση το κατακλύζουν και προκαλούν την απώλεια του ελέγχου. Τα νεύρα προκαλούνται επίσης όταν νιώθει ανίκανο να μεταδώσει το μήνυμά του και αποτελούν τον αγαπημένο του τρόπο να δείξει την ενόχλησή του όταν λέτε «όχι».

Όταν γνωρίζετε ότι είναι κουρασμένο ή πεινάει και επομένως πιο εύκολα νιώθει εξαντλημένο, τότε αποφεύγοντας την πιθανή σύγκρουση αυτές τις φορές, θα βοηθήσετε να μειωθούν οι εντάσεις. Αντιθέτως, θα παρατηρήσετε να αναδύεται μια τρυφερή πλευρά του, συχνά εκφραζόμενη μέσω του παιχνιδιού ρόλων, για παράδειγμα καθώς σκεπάζει το αρκουδάκι στο κρεβάτι.

Κινητικότητα

Καθώς το παιδί σας αρχίζει να τρέχει, να πηδά, να σκαρφαλώνει ή να κλωτσά, χρειάζεται σωστή ισορροπία. Μέσα στον παιδικό εγκέφαλο γίνονται πάρα πολλές διεργασίες. Πρώτα από όλα ο εγκέφαλος πρέπει να αναγνωρίζει την ακριβή θέση του σώματος του παιδιού κάθε φορά. Στη συνέχεια ενημερώνει το μυϊκό σύστημα και τον προθάλαμο για την μυϊκή ένταση που χρειάζεται να καταβάλει για την κάθε κίνηση. Τέλος, το σύστημα εξισορρόπησης δίνει την αίσθηση της ευστάθειας.

Ο εγκέφαλός όταν κινούμαστε εργάζεται ασταμάτητα προκειμένου να συντονίσει διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου για να συντονίσει το σώμα μας. Η εξάσκηση της ισορροπίας και της ευστάθειας, που είναι βασική προϋπόθεση για καλή κινητικότητα, μπορεί να εξασκηθεί μέσα από τις κούνιες, τσουλήθρες, τραμπολίνο, τραμπάλες, πηδήματα και άλματα. Η παιδική χαρά δεν είναι μόνο ένας χώρος ψυχαγωγίας αλλά και χώρος εξάσκησης των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού, του συντονισμού των κινήσεων, της ετοιμότητας και στατικής-δυναμικής ισορροπίας.

Από τη στιγμή που οι ισορροπητικές ικανότητες του παιδιού είναι ώριμες και νιώθει αυτοπεποίθηση να περπατήσει και να τρέξει, θα βιώσει τον θρίαμβο του σκαρφαλώματος.

Έλεγχος χεριών

Καθώς το παιδί σας πλησιάζει την ηλικία των δύο ετών, ο έλεγχος των χεριών του θα είναι πιο εκλεπτυσμένος. Θα γυρίζει τις σελίδες των βιβλίων, θα χειρίζεται μεγάλα κουμπιά και ζώνες ασφαλείας αλλά και θα αφήνει τα ίχνη του με παστέλ και μπογιές. Ενώ αρχικά θα κρατά τις κηρομπογιές με τη γροθιά του προς το τέλος του δεύτερου χρόνου θα έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί την τριποδική λαβή με δύο δάχτυλα και τον αντίχειρά του.

Επιπλέον, η αυξημένη ευελιξία στον καρπό του σημαίνει ότι μπορεί να εξελιχθεί η ζωγραφική του καθώς καταφέρνει να τραβήξει το χρώμα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Επίσης, ο καλύτερος οπτικό-κινητικός συντονισμός σημαίνει ότι ο στόχος του βελτιώνεται σημαντικά τώρα και ίσως αρχίσει να πετά μια μπάλα κατά προσέγγιση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί, ή θα χρησιμοποιήσει ένα ξύλινο σφυρί για να χτυπήσει τους πασσάλους μέσα στις τρύπες. Τουβλάκια που ενώνονται, κατασκευές και παιχνίδια για να χτίσει αρχίζουν να είναι πιο ενδιαφέροντα καθώς μαθαίνει να συνδέει τα κομμάτια και να χτίζει πιο σταθερά πύργους με πολλά τουβλάκια.

Δεξιότητες επικοινωνίας

Από τις πρώτες του απόπειρες να περάσει το μήνυμα μέσω του κλάματος, τα μουρμουρητά, τα μπαμπαλίσματα, έως τις πρώτες λέξεις και τις προτάσεις δύο λέξεων, έχει πλέον σταδιακά βρει την φωνή του και θα απολαύσει την αντίδρασή σας σε αυτή. Μέχρι δύο ετών, ίσως έχει ένα λεξιλόγιο 200 περίπου λέξεων και θα ενώνει δυο και περισσότερες λέξεις για να σχηματίσει απλές προτάσεις όπως «Θέλω γάλα». Θα χρησιμοποιήσει πιο πολλές λέξεις γρηγορότερα όσο περισσότερο του μιλάτε.

Η κατανόηση πιο σύνθετων εννοιών εμφανίζεται επίσης γρήγορα και καθώς φτάνει δυο ετών, θα μπορεί να ακολουθήσει δίπλες εντολές όπως «Φέρε μου το βιβλίο που είναι μέσα στο συρτάρι του δωματίου σου» ή θα επιβεβαιώσει τον εαυτό του αποφασίζοντας να μην τις κάνει καθόλου.

Από 19 μηνών, θα προσθέσει στο ρεπερτόριό του ακόμη περισσότερες χειρονομίες για να επεξηγήσει την άποψή του. Συνήθως, αυτές τις κινήσεις των χεριών τις έχει αντιγράψει κατευθείαν από εσάς.

Η νέα του ανακάλυψη είναι η σύλληψη ότι τα αντικείμενα έχουν ιδιότητες, όπως χρώμα ή μέγεθος και μπορεί να είναι όμοια ή διαφορετικά. Μεταξύ 19 μηνών και δύο ετών, θα λατρέψει να ταιριάζει και να συνδυάζει παιχνίδια καθώς αυξάνεται η κατανόησή του. Θα απολαύσει επίσης τα πιο δύσκολα πάζλ και τα παιχνίδια συναρμολόγησης καθώς οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων βελτιώνονται. Η λογική του αναπτύσσεται επίσης αλλά μπορεί να μην αποδίδει πάντα το σωστό λόγο σε ό, τι συμβαίνει.

Μέχρι δυο ετών, η εμπλοκή του στον φανταστικό κόσμο αυξάνεται. Ταυτίζεται με τους ήρωες μιας ιστορίας, δείχνοντας ενδιαφέρον για αυτό που τους συμβαίνει και υποδύεται μεταμφιεσμένο ή βάζει τις κούκλες και τις διάφορες φιγούρες να υποκριθούν. Να γνωρίζετε ότι ίσως δείτε σημάδια του εαυτού σας στο φανταστικό του παιχνίδι καθώς λατρεύει να διαδραματίζει σκηνές της καθημερινής οικογενειακής ζωής.

Για περισσότερα tips ανάπτυξης επισκεφθείτε το Novalac.gr