ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για ένα από τα εμβόλια

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) ανακοίνωσε εχθές τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής για ένα από τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί ενάντια στον Έμπολα.

Έμπολα: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για ένα από τα εμβόλια

Τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο που παρασκεύασε το NIAID σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο USAMRIID και τη GlaxoSmithKline είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, το εμβόλιο πυροδότησε επιτυχώς την ανοσοαντίδραση σε όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στη δοκιμή (20 στον αριθμό), χωρίς να παρατηρηθούν σημαντικές παρενέργειες.

«Βάσει αυτών των θετικών αποτελεσμάτων από την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για το συγκεκριμένο υποψήφιο εμβόλιο, συνεχίζουμε την εφαρμογή του εντατικού σχεδίου για την πραγματοποίηση εκτενέστερων δοκιμών, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό Έμπολα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του NIAID.

{youtube}VDEyq518Nr4{/youtube}

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου CBS News, η δοκιμή ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Παρασκευής Εμβολίων του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Στη δοκιμή συμμετείχαν 20 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 50 ετών.

Οι αιματολογικές αναλύσεις κατέδειξαν ότι υπήρχαν αντισώματα για τον Έμπολα στον οργανισμό των συμμετεχόντων τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Παρατηρήθηκε επίσης αυξημένη παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων Τ (τα λεγόμενα CD8T), τα οποία είναι απαραίτητα ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να διατηρήσει την ανοσοαντίδραση στα επιθυμητά επίπεδα.

Σε γενικές γραμμές, δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο. Δύο εκ των συμμετεχόντων που έλαβαν μεγαλύτερη δόση του εμβολίου και ανέβασαν πυρετό ένα 24ωρο μετά, ωστόσο ο πυρετός υποχώρησε με τη βοήθεια μη συνταγογραφούμενου αντιφλεγμονώδους φαρμάκου.

Η δοκιμή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Έμπολα