ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Πάνω από μισό εκατομμύριο περιπτώσεων καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, η παχυσαρκία συνδέεται με πάνω από 500.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως.

Έρευνα: Πάνω από μισό εκατομμύριο περιπτώσεων καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την ανάλυση στατιστικών στοιχείων από 184 χώρες που έδειξε ότι συνολικά 345.000 (5,4%) των νέων καρκίνων σε γυναίκες το 2012 και 136.000 (1,9%) των νέων καρκίνων σε άντρες την ίδια χρονιά συνδέονταν με το περιττό σωματικό βάρος.

Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε τα ακόλουθα:

-Μεταξύ των γυναικών, μετά την εμμηνόπαυση, ο καρκίνος του μαστού, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου αντιπροσώπευε σχεδόν τα 3/4 (250.000 κρούσματα) των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

-Στους άντρες, οι καρκίνοι του παχέος εντέρου και των νεφρών αντιπροσώπευαν περισσότερο από τα 2/3 (90.000 κρούσματα) των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

-Το υπερβολικό βάρος συνδέθηκε με περίπου το 8% των καρκίνων στις γυναίκες και το 3% των καρκίνων στους άνδρες στις ανεπτυγμένες χώρες, σε σύγκριση με το 1,5% των καρκίνων στις γυναίκες και 0,3% των καρκίνων στους άνδρες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

-Το 2012, ο μεγαλύτερος αριθμός των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, με πάνω από 110.000 περιπτώσεις (23% επί του παγκοσμίου συνόλου), ενώ ο μικρότερος αριθμός ήταν στην υποσαχάρια Αφρική, με 7.300 περιπτώσεις (1,5% επί του παγκοσμίου συνόλου). Στην Ευρώπη, υπήρχαν 66.000 καρκίνοι που σχετίζονταν με την παχυσαρκία.

-Οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία διέφεραν σημαντικά μεταξύ των χωρών. Μεταξύ των ανδρών, τα ποσοστά ήταν ιδιαίτερα υψηλά στην Τσεχία (5,5% των νέων περιπτώσεων καρκίνου το 2012), την Ιορδανία την Αργεντινή (4,5%), τη Μ. Βρετανία και τη Μάλτα (4,4%). Μεταξύ των γυναικών, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε Μπαρμπέιντος (12,7%), Τσεχία (12%) και Πουέρτο Ρίκο (11,6%).

-Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν χαμηλότερα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, με λιγότερο από 2% στους άνδρες και λιγότερο από 4% στις γυναίκες.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Melina Arnold από την International Agency for Research on Cancer, επισήμανε ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως η παχυσαρκία στους ενήλικες έχει διπλασιαστεί από το 1980. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα αυξήσει σίγουρα τις περιπτώσεις καρκίνου, κυρίως στη Νότια Αμερική και τη Βόρεια Αφρική, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην παχυσαρκία κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Οι ισχυροί του πλανήτη συζήτησαν για την δυσθρεψία & την βελτίωση της παγκόσμιας διατροφής

Δείτε πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος στο σώμα (βίντεο)

Αβάσταχτο το κόστος της παχυσαρκίας για την παγκόσμια οικονομία

Σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας η σωστή ενημέρωση των εφήβων