ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η παχυσαρκία υπό ορισμένες συνθήκες συνιστά αναπηρία

Την περίπτωση ενός παιδοκόμου από τη Δανία, ο οποίος υποστηρίζει ότι απολύθηκε επειδή είναι παχύσαρκος, κλήθηκε να εξετάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν η παχυσαρκία εμποδίζει την «πλήρη και αποτελεσματική» συμμετοχή στην εργασία, τότε μπορεί να θεωρηθεί ως αναπηρία.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η παχυσαρκία υπό ορισμένες συνθήκες συνιστά αναπηρία

Οι δικαστές διευκρίνισαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η παχυσαρκία καθ' εαυτή είναι αναπηρία, αλλά ότι αν ένας άνθρωπος έχει μακροχρόνια δυσλειτουργία εξαιτίας της, τότε τυγχάνει της προστασίας από την νομοθεσία για την αναπηρία.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση στην οποία βασίσθηκε η απόφαση είναι αυτή του παιδοκόμου Κάρστεν Κάλτοφτ, ο οποίος ζυγίζει 160 κιλά.

Ο κ. Κάλτοφτ στράφηκε εναντίον των εργοδοτών του προ τετραετίας, όταν απολύθηκε έπειτα από 15 χρόνια απασχόλησης στην ίδια θέση.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απευθύνθηκαν οι δικαστικές Αρχές της Δανίας, οι οποίες ζήτησαν διευκρίνιση για το αν η παχυσαρκία είναι αναπηρία ή όχι

Ο κ. Κάλτοφτ εργαζόταν σε παιδικό σταθμό του δήμου Μπίλουντ, ο οποίος τον απέλυσε με το αιτιολογικό ότι υπήρξε μείωση των παιδιών και οι υπηρεσίες του δεν ήταν πια απαραίτητες.

Όμως ο ίδιος αντέτεινε ότι απολύθηκε επειδή είναι παχύσαρκος και κάποιοι υποστήριζαν ότι δεν μπορούσε ούτε τα κορδόνια στα παπούτσια των παιδιών να δέσει.

«Αυτό είναι εντελώς αναληθές», είχε δηλώσει στο BBC. «Κάθομαι στο πάτωμα και παίζω μαζί τους όπως όλοι, δεν έχω κανένα πρόβλημα από τα κιλά μου στη δουλειά μου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ανάπηρο, ούτε είναι σωστό να απολύεται κάποιος εξαιτίας του βάρους του, όταν κάνει σωστά τη δουλειά του» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εάν η παχυσαρκία του εργαζομένου «εμποδίζει την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του στην επαγγελματική ζωή, σε ίση βάση με τους άλλους εργαζόμενους», τότε εμπίπτει στην έννοια της «αναπηρίας».

Τα δικαστήρια της Δανίας πρέπει τώρα να εξετάσουν το βάρος και την εργασιακή επίδοση του κ. Κάλτοφτ για να αποφανθούν εάν η περίπτωσή του μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αναπηρία ή όχι.