ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πιο προηγμένο ρομποτικό χέρι στον κόσμο αλλάζει την ζωή τετραπληγικής γυναίκας (βίντεο)

Αυτό που κάποτε υπήρχε μόνο στα σενάρια των ταινιών επιστημονικής φαντασίας κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ.

Το πιο προηγμένο ρομποτικό χέρι στον κόσμο αλλάζει την ζωή τετραπληγικής γυναίκας (βίντεο)

"Συνέθεσαν" άνθρωπο και μηχανή για να δώσουν μια καλύτερη και πιο χαρούμενη καθημερινότητα στην 52χρονη Jan Scheuermann, η οποία είναι τετραπληγική.

Πρόκειται για ένα ρομποτικό χέρι, το οποίο η ασθενής μπορεί να το ελέγχει με την δύναμη της σκέψης της και μόνο! Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός μικροτσίπ που έχει εμφυτευτεί στον αριστερό κινητικό φλοιό του εγκεφάλου της.

Το μοναδικό ρομποτικό χέρι επιτρέπει στην 52χρονη να εκτελεί κινήσεις με μεγάλη ακρίβεια και να καταφέρνει να μετακινεί με τη δύναμη της σκέψης της ακόμα και μικρά αντικείμενα, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί.

Η εκπαίδευσή της για τον χειρισμό του χεριού διήρκεσε μόλις δύο εβδομάδες και από εκεί και πέρα, μέσα σε δύο χρόνια (από το 2012 που έγινε η επέμβαση "σύνδεσής" της με τον τεχνητό βραχίονα) έμαθε σταδιακά να το χρησιμοποιεί με ευκολία. Το ρομποτικό χέρι έδωσε μία εντελώς νέα διάσταση στην ζωή της 52χρονης Jan.

Τώρα, σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neural Engineering, οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι σε θέση να ενισχύσουν την κινητικότητα του βραχίονα σε 10 κατευθύνσεις. Με την προσθήκη τεσσάρων νέων σημάτων ελέγχου που υπαγορεύουν καλύτερα το σήμα του εγκεφάλου προς το χέρι, βελτιώθηκε και η ικανότητα των δακτύλων και του αντίχειρα του ρομποτικού χεριού να μετακινούνται όπως και ένα κανονικό χέρι και να είναι έτσι σε θέση η 52χρονη να χειριστεί/πιάσει αντικείμενα πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης:

Η καρέκλα που προσθέτει... χρόνια ζωής

Δείτε πώς ακριβώς λειτουργεί η καρδιά (βίντεο)

Νέα τεχνολογία βοηθάει άτομα με αχρωματοψία να παρακολουθούν TV (βίντεο)

Διαβήτης: Νέα συσκευή ινσουλίνης διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών (βίντεο)