ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ασθενείς με άσθμα και αλλεργίες δεν χρησιμοποιούν σωστά τις συσκευές χορήγησης φαρμάκου

Σύμφωνα με τους βρετανικούς οργανισμούς υγείας Asthma UK και Allergy UK, πολλοί ασθενείς με άσθμα ή με αλλεργίες, οι οποίοι χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις ειδικές συσκευές εισπνεόμενου φαρμάκου, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν σωστά και πέφτουν σε λάθη.

Οι ασθενείς με άσθμα και αλλεργίες δεν χρησιμοποιούν σωστά τις συσκευές χορήγησης φαρμάκου

Οι δύο οργανισμοί προειδοποιούν για την ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης και πληρέσετρων οδηγιών από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς προς τους ασθενείς, για τον σωστό τρόπο χρήσης τους.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μετά από έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι μόλις το 16% των ασθενών που χρησιμοποιούν τις συσκευές εισπνεόμενου φαρμάκου το κάνουν σωστά, ειδικά σε στιγμές που υπάρχει έκτακτη ανάγκη (πχ σε μια αλλεργική κρίση).

Τα πιο συχνά λάθη αφορούσαν το ότι οι ασθενείς δεν κρατάνε τη συσκευή στη θέση της για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα και δεν πιέζουν επαρκώς προς τα κάτω και με αρκετή δύναμη τη βελόνα για να επιτρέψει την εξαγωγή της σωστής ποσότητας αδρεναλίνης ή του όποιου εισπνεόμενου φαρμάκου έχει η συσκευή.

Στην ίδια μελέτη, μόνο το 7% των ασθενών με άσθμα βρέθηκε να χρησιμοποιεί τις αντίστοιχες συσκευές με το σωστό τρόπο, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Διαβάστε επίσης:

Περιορίσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα σε 10 κινήσεις

Τα παιδιά που κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους κινδυνεύουν από άσθμα