ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αντιλαμβάνεται ο βρεφικός εγκέφαλος

Πολλές φορές κρατώντας ένα νεογέννητο μωρό στα χέρια μας έχουμε νιώσει αμήχανα και έχουμε αναρωτηθεί πώς μπορεί να νιώθει αλλά και τι μπορεί να αντιληφθεί μέσα από το νέο περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε.

Τι αντιλαμβάνεται ο βρεφικός εγκέφαλος

Για να δούμε λοιπόν πώς το βρέφος μέσα από την όραση, την ακοή, την αφή, τη γεύση και την όσφρηση ανακαλύπτει και μαθαίνει τον κόσμο γύρω του.

Ακοή

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το βρέφος ακούει προτού καν γεννηθεί. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα το νεογέννητο έχει επιλεκτική ακοή. Αδιαφορεί για τους χαμηλούς ήχους και αντιδρά στους έντονους και τους δυνατούς. Θα παρατηρήσετε πως το μεγαλύτερό του ενδιαφέρον στρέφεται στις ανθρώπινες ομιλίες.

Όσφρηση

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη και η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση που διαθέτει ο άνθρωπος. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα νεογέννητα έχουν πολύ δυνατή όσφρηση σε καθημερινές έντονες μυρωδιές. Αναγνωρίζουν τη μυρωδιά της μητέρας τους και του γάλακτός της σε αντίθεση με μιας άλλης μητέρας. Όταν το βρέφος γεννηθεί, η οικεία οσμή της μάνας το βοηθάει να αναπτύξει το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας. Σύμφωνα με άλλες μελέτες η συμπεριφορά του βρέφους ποικίλλει ανάλογα με τις μυρωδιές του περιβάλλοντός του.

Αφή

Το μωρό όταν γεννηθεί ευαισθητοποιείται στην αφή. Μπορεί να ανταποκριθεί στον πόνο, την πίεση, τις δονήσεις αλλά και στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Είναι απίστευτο το πώς μπορεί να ξεχωρίσει το άγγιγμα βουρτσών με τρίχες διαφορετικής διαμέτρου. Το άγγιγμα, το χάδι και η αγκαλιά λειτουργούν σαν ένα φυσικό αγχολυτικό, ενισχύουν την έκκριση οκυτοκίνης που είναι η ορμόνη του δεσμού και της αγάπης μεταξύ του βρέφους και αυτού που το φροντίζει.

Γεύση

Ένα μωρό είναι ικανό να ξεχωρίσει τις γεύσεις από πολύ μικρή ηλικία και δίνει μεγαλύτερη προτίμηση στις γλυκές. Μέσα στη μήτρα καταπίνει αμνιακό υγρό που περιέχει ίχνη από τη διατροφή που κάνει η μαμά του. Ένα μωρό διαθέτει πολύ περισσότερους γευστικούς κάλυκες από ότι ένας ενήλικας και αυτοί βρίσκονται όχι μόνο στη γλώσσα του αλλά και στον ουρανίσκο, στο πίσω μέρος του στόματός του.

Όραση

Το μωρό σας από τη μήτρα κιόλας είναι ικανό να ξεχωρίσει το φως από το σκοτάδι. Η όρασή του είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από όσο πιστεύουμε. Είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας και να ξεχωρίσει αντικείμενα σε απόσταση μέχρι 6 μέτρων. Επίσης, μπορεί να διακρίνει τις αντιθέσεις των χρωμάτων και να ξεχωρίσει τα φωτεινά και τα βασικά χρώματα.

Οι 5 αισθήσεις των νεογέννητων ενεργοποιούνται από τη στιγμή που θα βρεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον και είναι έτοιμες να λάβουν πληροφορίες ώστε να μπορέσει ο βρεφικός εγκέφαλος να τις ταξινομεί και να τις κατηγοριοποιεί και με αυτό τον τρόπο να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Είναι σημαντικό οι γονείς να προσφέρουν ένα πλούσιο περιβάλλον με βρεφικά ερεθίσματα από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησης του μωρού.

Στην Ελλάδα υπάρχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Happy Learning" για Βρέφη 0-3 ετών που καθοδηγεί τους γονείς με απλό τρόπο, προσφέροντάς τους κατάλληλες παιδαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια για κάθε στάδιο της ανάπτυξης και για κάθε ηλικία.

Για περισσότερα tips ανάπτυξης, επισκεφτείτε το NOVALAC.GR

Πολλές φορές κρατώντας ένα νεογέννητο μωρό στα χέρια μας έχουμε νιώσει αμήχανα και έχουμε αναρωτηθεί πώς μπορεί να νιώθει αλλά και τι μπορεί να αντιληφθεί μέσα από το νέο περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε.