ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε άνοδο ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά

Ανοδική είναι η τάση της συχνότητας διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά, σύμφωνα με έρευνα από το τμήμα Έρευνας και Αξιολόγησης "Kaiser Permanente" της Νότιας Καλιφόρνια.

Σε άνοδο ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά

Συγκεριμένα από το 2002 έως και το 2009 ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη-1 αυξήθηκε από 24/100.000 στο 27/100.000. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών.

Στον διαβήτη τύπου 1, ο οργανισμός παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι κρίσιμη για να επιτρέψει στη ζάχαρη να εισέλθει στα κύτταρα για ενέργεια. Είναι μια ασθένεια που διαγιγνώσκεται κυρίως στην παιδική ηλικία.

Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές της είναι παρόμοιες με εκείνες του διαβήτη τύπου 2. Μπορούν να περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων προβλημάτων- καρδιακές παθήσεις και βλάβες στα νεύρα, στα νεφρά, στα μάτια και στα πόδια.

Για τα παιδιά, σε γενικές γραμμές, η πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία των 18 ετών είναι περίπου 1 στις 300. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι κάποιος που έχει άμεσο βαθμό συγγένειας με ασθενή με διαβήτη-1 (γονέας, αδελφός, γιος, κόρη) είναι 10 έως 20 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσει διαβήτη και ο ίδιος. Τα γονίδια από μόνα τους δεν προκαλούν διαβήτη τύπου 1, αλλά ορισμένα γονίδια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να ασθενήσει.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να έχουν το νου τους για τα πρώτα συμπτώματα. Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ο διαβήτης τύπου 1, τόσο το καλύτερο.

Τέτοια συμπτώματα είναι η συχνή ούρηση, η κατανάλωση πολλών υγρών και η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια. Εάν οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα γίνουν αντιληπτά, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο του παιδιού τους.

Διαβάστε επίσης:

Ύποπτος για καρκίνο στο πάγκρεας ο διαβήτης τύπου ΙΙ

Διαβήτης: Νέα συσκευή ινσουλίνης διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών (βίντεο)

Ο διαβήτης ευνοεί την εκδήλωση της άνοιας

Σηκώστε ασπίδα σε διαβήτη και πέτρες στα νεφρά με...