ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασθενής ξύπνησε την ώρα της επέμβασης και… τα είπε με τους γιατρούς!

Η ιστορία της 19χρονης Iga Jasica από την Πολωνία μοιάζει τρομερά με το σενάριο της αμερικανικής ταινίας Awake και αποδεικνύει περίτρανα ότι η λεγόμενη ακούσια διεγχειρητική εγρήγορση είναι πέρα για πέρα υπαρκτό φαινόμενο.

Ασθενής ξύπνησε την ώρα της επέμβασης και… τα είπε με τους γιατρούς!

Οι γιατροί στο Νοσοκομείου του Κατοβίτσε σοκαρίστηκαν όταν η Iga ξαφνικά ξύπνησε στα μισά της εγχείρησης και άρχισε να τους μιλά.

Επρόκειτο μάλιστα για ιδιαίτερα λεπτή εγχείρηση στο κεφάλι, λόγω καρκινικού όγκου που είχε εμφανίσει η νεαρή κοπέλα.

«Δε θυμάμαι πολλά, όμως ο γιατρός είπε πως μου μιλούσε για γάτες, τις οποίες και αγαπώ πολύ. Έχασα τα Χριστούγεννα λόγω της επέμβασης, όμως είναι το καλύτερο δώρο που έλαβα ποτέ, καθώς τώρα νιώθω υπέροχα», δήλωσε η Iga στη βρετανική Mirror.

teen2

Οι γιατροί υποθέτουν ότι οι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν λόγω της επέμβασης, γι' αυτό και η ασθενής ανέκτησε τις αισθήσεις της και μπορούσε να μιλά. Το νοσοκομείο ερευνά βέβαια και την πιθανότητα να μην χορηγήθηκε σωστά το αναισθητικό.

Σύμφωνα με το νευροχειρουργό Dawid Larysz, παρ' ότι η κοπέλα ξύπνησε δεν ένιωθε τίποτα και δεν κινδύνευσε ούτε για μια στιγμή η ζωή της.

Έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Anesthesia αναφέρει πως τα περιστατικά ακούσιας διεγχειρητικής εγρήγορσης (anesthetic awareness) είναι περίπου 1 ανά 19.000 επεμβάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις το επεισόδιο δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά, ενώ σε ποσοστό 34% η διάρκειά του δεν ξεπερνά το ένα λεπτό.

Η περίπτωση της Iga θεωρείται εξαιρετικά σπάνια, καθώς ελάχιστοι ασθενείς μπορούν να μιλήσουν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης:

Επέμβαση στον εγκέφαλο με τον ασθενή να παίζει βιολί (vid)
Γιατροί έβγαζαν selfies εν ώρα χειρουργείου!
Άνοιξαν το στομάχι ασθενούς και βρήκαν... θησαυρό!
Γιατροί έβαλαν κατά λάθος... φωτιά σε ασθενή που χειρουργούσαν