ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μπετόβεν συνέθετε μελωδίες με βάση τους παλμούς της καρδιάς του!

Ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Λούντβιχ βαν Μπετόβεν πράγματι συνέθετε από... καρδιάς, καθώς νέα ερευνητικά στοιχεία που ήρθαν στο φως υποδεικνύουν ότι για μερικά από τα πιο διάσημα έργα του έμπνευση αποτέλεσαν οι άστατοι παλμοί του!

Ο Μπετόβεν συνέθετε μελωδίες με βάση τους παλμούς της καρδιάς του!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα κομμάτια από τα έργα του ταιριάζουν απόλυτα με τους ίδιους τους παλμούς της καρδιάς του Μπετόβεν, οι οποίοι ήταν μάλιστα άστατοι καθώς ο διάσημος συνθέτης έπασχε από αρρυθμίες.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, έναν καρδιολόγο, έναν ιστορικό της Ιατρικής και έναν μουσικολόγο.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Perspectives in Biology and Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν αρκετά έργα του Μπετόβεν με στόχο να εντοπίσουν ενδείξεις για την καρδιακή πάθηση από την οποία ορισμένοι υπέθεταν ότι έπασχε.

Ο ρυθμός ορισμένων κομματιών διάσημων έργων του Μπετόβεν μπορεί στην πραγματικότητα να αντικατοπτρίζει τον άστατο παλμό της καρδιάς του συνθέτη λόγω αρρυθμίας.

«Η μουσική του Μπετόβεν θα μπορούσε να πηγάζει από την ίδια την καρδιά του –κυριολεκτικά και μεταφορικά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Joel Howell από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Όταν η καρδιά χτυπά ακανόνιστα λόγω κάποιας πάθησης, το μοτίβο των χτύπων είναι πολλές φορές προβλέψιμο. Πιστεύουμε ότι ακούμε αυτό το μοτίβο στη μουσική του Μπετόβεν.»

Ο Howell προσθέτει μάλιστα πως «η συνεργία μεταξύ του μυαλού και του σώματος διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον κόσμο της Τέχνης και της Μουσικής, καθώς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις μύχιες εμπειρίες μας.»