ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε που τα φαντάζεστε αυτά για τα μάτια σας...

Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Χιλιάδες τραγούδια και ποιήματα έχουν γραφτεί για "κάποια μάτια", αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για αυτά;

Ούτε που τα φαντάζεστε αυτά για τα μάτια σας...

Έχουμε μερικά στοιχεία που θα σας κάνουν να... τρίβετε τα μάτια σας:

Η καλύτερη όραση που έχει καταγραφεί ποτέ σε άνθρωπο είναι 20/10

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διακρίνει σε απόσταση 20 ποδών (περίπου 6 μέτρων) αυτά που ο μέσος υγιής άνθρωπος διακρίνει σε απόσταση 10 ποδών. Αλλά και η όραση της τάξης των 20/20 δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει "τέλεια" όραση, αφού αυτό σημαίνει ότι βλέπει ακριβώς ό,τι προβλέπεται για τα υγιή μάτια του μέσου ανθρώπου.

Η καλύτερη όραση στο ζωικό βασίλειο ανήκει στο γεράκι

Υπολογίζεται ότι αυτά που διακρίνει το γεράκι σε απόσταση 20 ποδών, ο άνθρωπος τα διακρίνει σε απόσταση 3 ποδών (περίπου 90 εκατοστά).

Η ετεροχρωμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει δίχρωμη ίριδα στα μάτια του

Είναι συνήθως κληρονομικό φαινόμενο.

Είναι δυνατόν να πάθετε ηλιακό έγκαυμα στα μάτια

Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου στον έντονο ήλιο, τα οποία έχουν φίλτρα προστασίας από την ακτινοβολία UVA και UVB. Το ηλιακό έγκαυμα στο μάτι δεν είναι το ίδιο με εκείνο στο δέρμα, όπου τα συμπτώματα φαίνονται άμεσα. Στην περίπτωση του ματιού, το έγκαυμα συμβαίνει σταδιακά, σε βάθος χρόνου και στο τέλος προκαλεί την πάχυνση του ιστού στο εσωτερικό του ματιού, κάτι που απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να επιδιορθωθεί.

Το κέντρο όρασης του εγκεφάλου βρίσκεται στο πίσω μέρος και χαμηλά

o-OCCIPITAL-LOBE-570

Γι' αυτόν το λόγο ένα άτομο που δέχεται χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μπορεί να τυφλωθεί προσωρινά. Το οπτικό νεύρο ξεκινά από το πίσω μέρος του οφθαλμού, και μέσα από μια σειρά συνδέσεων, αναμεταδίδει τις οπτικές εικόνες στον ινιακό φλοιό στο πίσω μέρος του εγκεφάλου.

Οι βολβοί των ματιών σας μεγαλώνουν μέχρι και την εφηβεία

Όταν γεννιέται, ο άνθρωπος έχει κατά μέσο όρο βολβούς διαμέτρου 16 χιλιοστών. Μέχρι να κλείσει τα 3 χρόνια ζωής το μέγεθος αυτό φτάνει τα 23 χιλιοστά. Στην εφηβεία φτάνει στα 24 περίπου χιλιοστά.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί 8 μηνών βλέπει με ειδικά γυαλιά για πρώτη φορά τη μητέρα του (βίντεο)

Πώς βλέπει κάποιος που έχει γλαύκωμα (προσομοιωτής)

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το παιδικό γλαύκωμα

Κίτρινα μάτια: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας