ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρχισε η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων στο ΑΧΕΠΑ

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει σταδιακά η κατασκευή της νέας πτέρυγας χειρουργείων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Άρχισε η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων στο ΑΧΕΠΑ

Μετά από 28 χρόνια καθυστερήσεων, τα συνεργεία έχουν πιάσει εδώ κι ένα μήνα δουλειά στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Η σύμβαση του έργου που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2014, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία έξι νέων χειρουργείων και την αναβάθμιση των πέντε υπαρχόντων, ενώ θα εκτείνεται σε τρία επίπεδα, με υπόγειο συνολικής επιφάνειας 4.145 τ.μ.

Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου δυόμιση χρόνια, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013, είναι 26 εκατ. ευρώ, αλλά χάρη σε προσφορές που έγιναν τα χρήματα που τελικώς προβλέπονται στη σύμβαση που υπεγράφη είναι 17.093.830,52 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψαν η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» που εκπροσωπεί το Δημόσιο και η ανάδοχος εταιρεία "INSO SpA".

"Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που γίνεται στο νοσοκομείο μας. Προβλέπει την κατασκευή έξι νέων αιθουσών χειρουργείων, τη δημιουργία νέας μονάδας εντατικής θεραπείας με δύο θαλάμους δυναμικότητας 6 και 12 κλινών έκαστος, δύο θαλάμους απομόνωσης για μολυσματικές ασθένειες, λεβητοστάσιο, κατασκευή σύγχρονης κεντρικής αποστείρωσης, καινούργιων σύγχρονων πλυντηρίων και χώρων γραφείων διοικητικής υπηρεσίας", δηλώνει στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο διοικητής του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ" Παναγιώτης Παντελιάδης και συμπληρώνει ότι στο έργο περιλαμβάνεται και η προμήθεια - εγκατάσταση του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στην ίδια σύμβαση του έργου προβλέπεται και η ανακατασκευή των υπαρχόντων πέντε αιθουσών χειρουργείων και η διασύνδεσή τους με τα καινούργια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των εργασιών. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο κ. Παντελιάδης, η κατασκευή της νέας πτέρυγας είναι αναγκαία, καθώς θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του "ΑΧΕΠΑ", το οποίο δέχεται αυξημένο αριθμό ασθενών απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση της νέας πτέρυγας των χειρουργείων του "ΑΧΕΠΑ" εκφράζει και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Χαράλαμπος Κοροξενός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να ενισχυθούν με υλικά και με ανθρώπινο δυναμικό.

"Αυτήν τη στιγμή τα υπάρχοντα χειρουργεία του ΑΧΕΠΑ στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1950. Βέβαια, ο εξοπλισμός είναι σύγχρονος και το προσωπικό δίνει τον καλύτερό του εαυτό, ωστόσο οι πέντε αίθουσες χειρουργικής που λειτουργούν δεν πληρούν τα κριτήρια αρχιτεκτονικής που προβλέπονται διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ανακαινίσεις και μικρές παρεμβάσεις βελτίωσης των χώρων, αλλά δεν είναι αρκετές", εξηγεί ο κ. Κοροξενός.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων θα συγκεντρώσει όλες τις κλινικές που σήμερα εξυπηρετούνται στα παλιά χειρουργεία, όπως την προπαιδευτική χειρουργική, τη νευροχειρουργική, το αγγειοχειρουργικό τμήμα και την Γ' χειρουργική κλινική, ενώ εκτιμά ότι στη νέα πτέρυγα θα ενταχθούν και τα χειρουργεία της ΩΡΛ και της οφθαλμολογικής κλινικής.

"Η νέα πτέρυγα θα δώσει ανάσα όχι μόνο στο νοσοκομείο, τους εργαζόμενους και την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως στους ασθενείς, πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να περιμένουν από 15 - 30 ημέρες ή κι ένα μήνα για να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση. Με τα νέα χειρουργεία η αναμονή θα μειωθεί, αρκεί βέβαια να υπάρχουν υλικά και έμψυχο δυναμικό", τονίζει ο κ. Κοροξενός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει πραγματικότητα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο τέως διοικητής του "ΑΧΕΠΑ" Γιώργος Βέργουλας. Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε ψυχή και σώμα για το έργο, το ανέλαβε προσωπικά και στα δυόμισι χρόνια της θητείας του κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές 28 χρόνων.

Διαβάστε επίσης:

ΑΧΕΠΑ: Καταγγελίες εργαζομένων για την παραχώρηση των μαγειρείων σε ιδιώτες

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επικίνδυνα φίλτρα αιμοκάθαρσης σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο