ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού δε γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για τη νόσο

Μεγάλος αριθμός γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού δεν γνωρίζουν συνήθως τι είδους είναι ο όγκος.

Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού δε γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για τη νόσο

Βέβαια, μπορεί η άγνοια των χαρακτηριστικών του καρκίνου να μη σημαίνει αυτόματα χειρότερο αποτέλεσμα, η γνώση, όμως, μπορεί να βοηθήσει τις ασθενείς να ακολουθήσουν πιο πιστά μία θεραπεία.

Αυτό υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Ρέιτσελ Φρίντμαν, που εξηγούν ότι οι καρκινοπαθείς που κατανοούν την βάση της θεραπείας τους είναι γενικά περισσότερο ικανοποιημένοι από το θεραπευτικό σχήμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δημοσκόπηση σε δείγμα 500 γυναικών από τη βόρεια Καλιφόρνια. Ρώτησαν τις ασθενείς για τον τύπο του καρκίνου του μαστού, που είχαν διαγνωστεί την περίοδο 2010 – 2011.

Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν για τη διαβάθμιση του όγκου, το στάδιο και αν οι όγκοι ήταν ορμονο-εξαρτώμενοι ή όχι από τα οιστρογόνα ή τον υποδοχέα 2 του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER2).

Όπως δημοσιεύεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer, το 55% των γυναικών γνώριζε αν ο όγκος ήταν οιστρογονο-εξαρτώμενος και περίπου το ένα τρίτο αν επηρεαζόταν από τον HER2.

Επίσης, το ένα τρίτο γνώριζε τη διαβάθμιση του όγκου, δηλαδή πόσο επιθετικός ήταν. Το 82% ήξερε και πόσο προχωρημένος ήταν ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τα αρχεία, μόνο το 56% ανέφερε το σωστό οιστρογονικό στάδιο, το 58% το σωστό στάδιο HER2 και το 57% την επιθετικότητα του όγκου.

Τέλος, μόνο μια στις πέντε γυναίκες γνώριζε την διαβάθμιση του όγκου.

Ενδεικτικά, μόνο το 8% των γυναικών απάντησε σωστά και τις πέντε ερωτήσεις, ενώ η έλλειψη γνώσης ήταν ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των γυναικών που προέρχονταν από μειονοτικές ομάδες.

Με βάση τα νέα στοιχεία, οι ογκολόγοι θα πρέπει να εξατομικεύουν την αντιμετώπιση του καρκίνου σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή, ενώ οι τελευταίοι από την πλευρά τους θα πρέπει να ζητούν λεπτομερή πληροφόρηση για την θεραπευτική αγωγή τους.