ΕΙΔΗΣΕΙΣ

To 1.300 π.Χ. οι πρώτες αναφορές μετατραυματικού στρες

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin υποστηρίζει ότι το μετατραυματικό άγχος είναι μία διαταραχή τόσο παλιά όσο το ανθρώπινο είδος.

To 1.300 π.Χ. οι πρώτες αναφορές μετατραυματικού στρες

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εντόπισε ενδείξεις ύπαρξης μετατραυματικού στρες πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, και συγκεκριμένα το 1.300 π.Χ.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο BBC, οι επιστήμονες εντόπισαν σε μεταφράσεις αρχαίων κειμένων από το Ιράκ και τη Μεσοποταμία αναφορές στρατιωτών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τους επισκέφθηκαν «φαντάσματα που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της μάχης», ενδείξεις ότι οι στρατιώτες έπασχαν από αυτό που σήμερα αποκαλείται μετατραυματικό άγχος (PTSD).

Μάλιστα, η πρώτη περιγραφή PTSD πιστώνεται στον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφερόμενος στον πολεμιστή Επίζηλο στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. έγραφε: «Ξαφνικά, έχασε την όραση και από τα δύο μάτια, αν και τίποτα δεν τον είχε αγγίξει».

Επίσης, αναφορές PTSD εντοπίζονται και στην Δυναστεία των Ασσυρίων στη Μεσοποταμία μεταξύ 1300 π.Χ. και 609 π.Χ. Την περίοδο εκείνη οι άνδρες έχτιζαν δρόμους, γέφυρες και άλλες κατασκευές για έναν χρόνο πριν πάνε στον πόλεμο. Στη συνέχεια επέστρεφαν στις οικογένειές τους και ο κύκλος ξεκινούσε ξανά.

Στην περίπτωση αυτή, οι στρατιώτες «περιέγραφαν το πώς άκουγαν και έβλεπαν φαντάσματα να τους μιλούν -φαντάσματα των ανθρώπων που είχαν σκοτώσει στη μάχη. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει στους σύγχρονους στρατιώτες που εμπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα», εξηγεί ο Τζέιμι Χάκερ Χιουζ.

Διαβάστε επίσης:

Δεν έπασχε από μετατραυματικό στρες ο Αχιλλέας