ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είναι το "Ρολόι της Καταστροφής" του Συμβουλίου Ατομικών Επιστημόνων

Το 1947 το Συμβούλιο Ατομικών Επιστημόνων, ένας οργανισμός στον οποίο μετέχουν 18 νομπελίστες, δημιούργησε το «Ρολόι της Καταστροφής», το οποίο συμβολίζει την... επικείμενη καταστροφή του κόσμου.

Τι είναι το "Ρολόι της Καταστροφής" του Συμβουλίου Ατομικών Επιστημόνων

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η πρόεδρος του Συμβουλίου, Κένετ Μπένεντικτ, το «ρολόι» πλέον δείχνει «μεσάνυχτα παρά τρία λεπτά», αφού ο λεπτοδείκτης του μετακινήθηκε κατά δύο λεπτά προς τα εμπρός.

Το Συμβούλιο κρίνει ότι υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής, εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αν δεν σταματήσει η κούρσα των πυρηνικών όπλων.

Τελευταία φορά ο λεπτοδείκτης είχε μετακινηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2012, όταν και προχώρησε κατά ένα λεπτό.

Σύμφωνα με το ιστορικό, μόνο το 1984 είχε βρεθεί ξανά τόσο κοντά στα μεσάνυχτα, , όταν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την τότε ΕΣΣΔ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.

«Σήμερα η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη και η κούρσα των πυρηνικών όπλων, ως αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού των τεράστιων οπλοστασίων, αποτελούν την υπέρτατη και αδιαμφισβήτητη απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας», τόνισε η Μπένεντικτ.

«Οι ηγέτες του κόσμου δεν έδρασαν με την ταχύτητα που χρειαζόταν για να προστατεύσουν τους πολίτες από μια πιθανή καταστροφή», πρόσθεσε, εξηγώντας την απόφαση του Συμβουλίου να μετακινήσει προς τα εμπρός τους δείκτες του ρολογιού.