ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάλλαξη στο "γονίδιο της μακροζωίας" αυξάνει την ευφυΐα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ανακάλυψαν μέσα από πρόσφατη έρευνά τους ότι ένας στους πέντε ανθρώπους φέρουν μία μεταλλαγή σε ένα «γονίδιο της μακροζωίας» που σχετίζεται με μεγαλύτερο πρόσθιο εγκέφαλο, αυξημένη νοητική ικανότητα και παίζει σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων.

Μετάλλαξη στο "γονίδιο της μακροζωίας" αυξάνει την ευφυΐα

Το νέο εύρημα έρχεται μετά την ανακάλυψη πως οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που φέρουν μία κόπια αυτού του γονιδίου έχουν επίσης μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Πρόκειται για το γονίδιο KL, το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε κάποιους ανθρώπους, κάνοντάς τους πιο «ανθεκτικούς» στην γήρανση.

«Η μεταλλαγή του γονιδίου KL μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε την υγεία του εγκεφάλου και να βρούμε τρόπους για να προστατεύσουμε τον κόσμο από τα νευρολογικά νοσήματα της τρίτης ηλικίας, όπως οι διάφορες μορφές άνοιας», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντένα Ντούμπαλ, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Νευροεπιστήμης και Γήρανσης του USCF.

Όπως προέκυψε, το συγκεκριμένο γονίδιο κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη (Klotho) η οποία σχετίζεται με τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, τη γήρανση και την απώλεια οστικής μάζας. Η υπερέκφραση αυτής της πρωτεΐνης έχει σχετισθεί με παράταση της ζωής.

Η μεταλλαγή του KL, που αποκαλείται KL-VS, υπολογίζεται ότι υπάρχει σε λιγότερο από έναν στους τέσσερις ανθρώπους. Συγκεκριμένα, το 20% του γενικού πληθυσμού φέρει μία κόπια της μεταλλαγής αυτής και το 3% δύο.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ύπαρξη μιας κόπιας του KL-VS με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβιώσεως, ενώ αντιθέτως η δεύτερη κόπια λειτουργεί αρνητικά, καθώς σχετίζεται με μειωμένο προσδόκιμο επιβιώσεως και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το νέο εύρημα μπορεί να έχει σημαντικό αντίτυπο στην άνοια και στη νόσο Αλτσχάιμερ.