ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Ο ιός μεταλλάσσεται, προειδοποιούν οι ειδικοί

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας του Έμπολα στη Γουινέα προειδοποιούν ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί.

Έμπολα: Ο ιός μεταλλάσσεται, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία, οι οποίοι ήταν και αυτοί που αναγνώρισαν επισήμως την επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον περασμένο Μάρτιο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχει γίνει ο Έμπολα πιο μεταδοτικός.

Μέχρι σήμερα, έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι και 8.795 έχουν χάσει τη ζωή τους σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αναλύουν εκατοντάδες αιματολογικά δείγματα ασθενών που μολύνθηκαν από τον Έμπολα στη Γουινέα, ώστε να παρακολουθήσουν πιθανές μεταβολές που έχει υποστεί ο ιός και να εξακριβώσουν αν είναι πλέον πιο εύκολο να μεταδοθεί από έναν ασθενή σε ένα υγιές άτομο.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές», υπογραμμίζει ο γενετιστής Δρ Anavaj Sakuntabhai, συμπληρώνοντας πως «ένας ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει λιγότερο επικίνδυνος αλλά πιο μολυσματικός απ' ότι ήταν πριν και αυτό είναι ένα σενάριο που φοβόμαστε».

«Μια τέτοια διαπίστωση είναι καθοριστική στη διάγνωση νέων κρουσμάτων και στη θεραπεία των ασθενών. Πρέπει να ξέρουμε πώς ακριβώς μεταβάλλεται ο ιός για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον εχθρό.»

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο Έμπολα ανήκει στους RNA ιούς –όπως ο HIV και ο ιός της γρίπης– και οι ιοί αυτοί έχουν υψηλό ρυθμό μετάλλαξης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνουν πιο μολυσματικοί.

Οι ερευνητές μελετούν τη γονιδιακή αλληλουχία του Έμπολα ώστε να εντοπίσουν πιθανές μεταβολές. Παρόμοια μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί στη Σιέρα Λεόνε κατέδειξε πως ο ιός μεταλλάχθηκε αρκετά κατά τις πρώτες 24 ημέρες της επιδημίας.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τον Έμπολα