ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία ημερίδα για την «ιερά πύελο», την αναπαραγωγή και τους καρκίνους στην ευαίσθητη περιοχή

Στην «ιερά πύελο» που φυλάσσει την αναπαραγωγική και γενετήσια λειτουργία, στους καρκίνους που εκδηλώνονται σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, στη θεραπεία τους, αλλά και στην αναγκαιότητα διασφάλισης της ομαλής συνεργασίας των εμπλεκομένων ειδικοτήτων, εστιάζει επιστημονική ημερίδα με θέμα « Ιερά Πύελος και Καρκίνος» που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, στην Αθήνα (Divani Caravel hotel, αίθουσα Ορίζοντες). 

Μία ημερίδα για την «ιερά πύελο», την αναπαραγωγή και τους καρκίνους στην ευαίσθητη περιοχή

Η κατασκευή της πυέλου έχει σαν βασικό οστό στη δομή της, το ιερούν οστό που είναι η κατάληξη της σπονδυλικής στήλης, ο τελευταίος μεγάλος σπόνδυλος που από αρχαιοτάτων χρόνων αποκαλούνταν ιερός για τη δύναμη του. Οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή της πυέλου (προστάτης, γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, ουροδόχος κύστη, ορθοπρωκτικός σωλήνας) επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς και λειτουργεί ανασχετικά στο να διερευνηθεί, να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

Να σημειωθεί ότι η ιερά πύελος εκδηλώνει ογκολογικά περιστατικά αντιμετωπίσιμα και δυνητικά ιάσιμα στα πρώιμα στάδια, άρα η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί στην επιτυχή αντιμετώπιση τους, με την ακτινοθεραπεία να παίζει σημαντικό ρόλο, σε συνεργασία και με άλλες θεραπευτικές μεθόδους (χειρουργική, χημειοθεραπεία και νεότερα φάρμακα).

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη: «Σήμερα που η επιστημονική γνώση έχει βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε πολλές μορφές καρκίνου, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη της αγαστής συνεργασίας των ειδικοτήτων, προκειμένου να εξελίξουμε το επόμενο βήμα, την εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενούς, μέσω της σύγκλησης ογκολογικών συμβουλίων και με οδηγό πλεύσης τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα. Κάθε ασθενής χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Ακόμη και η ίδια μορφή καρκίνου εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο και επηρεάζεται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και τα συνοδά νοσήματα του ασθενούς. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η νέα πραγματικότητα που οφείλουμε να προσεγγίσουμε. Η αναγκαιότητα της αποτελεσματικής συνεργασίας μας, γέννησε αυτήν την επιστημονική ημερίδα»

Κάποιες χρήσιμες επιστημονικές επισημάνσεις:

- Στον καρκίνο του ορθού (εντέρου) η διάγνωση στα πρώιμα στάδια προσφέρει πενταετή επιβίωση στο 90% των ασθενών. Η διάγνωση σε προχωρημένα στάδια μειώνει την πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης στο 40% των ασθενών. Μετά τα 50 έτη λοιπόν, είναι απαραίτητη η κολονοσκόπηση και η άμεση αφαίρεση κάθε πολύποδα στο έντερο.
- Παράγοντες όπως το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι καπνιστές οφείλουν να επισκέπτονται άμεσα τον ουρολόγο ακόμη κι αν εκδηλώσουν απλή αιματουρία χωρίς συνοδά συμπτώματα.

PYELOS exofyllo