ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιούργησαν σπρέι μελατονίνης για καλύτερο ύπνο (βίντεο)

Μια απρόσμενη λύση σε προβλήματα ύπνου μπορεί να βρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από μια νέα ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων.

Δημιούργησαν σπρέι μελατονίνης για καλύτερο ύπνο (βίντεο)

Πρόκειται για το "Sprayable Sleep", ένα σπρέι με βάση τη μελατονίνη, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθάει το άτομο να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα και να έχει καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Κάθε φιαλίδιο περιέχει 60 ψεκασμούς, που ισοδυναμεί με 30 χρήσεις ή με την ποσότητα που θα χρειαστεί ο μέσος καταναλωτής για έναν μήνα τακτικής χρήσης. Το σπρέι αποτελείται από τρία συστατικά, την μελατονίνη, την τυροσίνη και απεσταγμένο νερό. Η εφαρμογή του γίνεται με δύο ψεκασμούς στον λαιμό μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο. Ωστόσο, η συχνότητα ψεκασμού μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Η κατάποση χαπιών μελατονίνης οδηγεί σε απώλεια των πλεονεκτημάτων της ορμόνης λόγω της διαδικασίας της πέψης. Αντίθετα, το σπρέι χορηγεί τη μελατονίνη διαδερμικά, με αποτέλεσμα να ελέγχεται πολύ καλύτερα η δοσολογία, ενώ και η τελική ποσότητα είναι πολύ πιο κοντά στο φυσικό επίπεδο παραγωγής μελατονίνης του σώματος.

Λαμβάνοντας μια τυπική δόση χαπιών μελατονίνης -περίπου 1-3 χιλιοστόγραμμα- μπορεί να αυξήσετε τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα σας από μία έως 20 φορές άνω του φυσιολογικού, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες πίσω από το Sprayable Sleep, το γνώριζαν αυτό και επιδίωξαν να παρέχουν μέσω του σπρέι μια μικρότερη δόση μελατονίνης, που οδηγεί σε μια πιο φυσική αίσθηση του ύπνου.

20150118170349-SPRAYABLE  7

Από την άλλη πλευρά, μπορεί το "σπρέι του ύπνου" να δώσει λύση σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα επιστημονικά οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο, επί παραδείγματι, έχει διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η μελατονίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα και με φάρμακα για σπασμούς ή διαβήτη. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερα να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν από τη λήψη μελατονίνης, ειδικά αν έχετε αυτές τις παθήσεις.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα να προσπαθήσετε να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς την εξάρτηση από παρόμοιες ουσίες και να προσπαθήσετε να κάνετε αλλαγές στην ρουτίνα του ύπνου σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Ωστόσο, για εκείνες τις λίγες φορές που θα έχετε πραγματική ανάγκη για καλύτερο ύπνο ή που θα ταλαιπωρήστε από "jet-lag", το σπρέι μελατονίνης θα μπορούσε να είναι η ιδανική λύση, περιστασιακά.

Το Sprayable Sleep είναι σήμερα ακόμα σε φάση εξέλιξης, αλλά αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες σε πολύ περιορισμένα φιαλίδια.

Διαβάστε επίσης:

Η κατανάλωση αλκοόλ απορυθμίζει το «εσωτερικό ρολόι» του ύπνου

Ο κακός ύπνος προειδοποιητικό σημάδι για τη ροπή των νέων προς τις καταχρήσεις

«Κλειδί» για τις βασικές λειτουργίες των παιδιών ο ύπνος

Πώς θα κοιμηθείτε ευχάριστα αν έχετε μπούκωμα στη μύτη