ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πουέρτο Ρίκο: Πρόστιμο σε όσους γονείς έχουν παχύσαρκο παιδί

Σχεδόν το 30% των παιδιών στο Πουέρτο Ρίκο ξεπερνούν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πουέρτο Ρίκο: Πρόστιμο σε όσους γονείς έχουν παχύσαρκο παιδί

Προκειμένου να μπει ένα φρένο στο φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας στο νησί, οι νομοθέτες αποφάσισαν να προτείνουν ένα δραστικό μέτρο, ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλει πρόστιμο έως και 800 δολάρια στους γονείς των παιδιών εάν δεν χάσουν βάρος.

Στόχος της αναμφίβολα πρωτότυπης νομοθετικής ρύθμισης είναι να βελτιωθεί η υγεία των παιδιών αλλά και να παρακινηθούν οι γονείς να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, δήλωσε ο γερουσιαστής Gilberto Rodriguez σε σχετική ανακοίνωσή του την περασμένη Δευτέρα.

Εάν το νομοσχέδιο περάσει, οι δάσκαλοι των δημόσιων σχολείων θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν πιθανά περιστατικά παχυσαρκίας και να κάνουν παραπομπή σε σύμβουλο ή κοινωνικό λειτουργό, αναλόγως της σοβαρότητας του περιστατικού.

Στη συνέχεια θα ακολουθεί αξιολόγηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η παχυσαρκία του παιδιού οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες ή σε πρόβλημα υγείας. Θα σχεδιάζεται επίσης ειδικό πλάνο διατροφής και γυμναστικής και θα προγραμματίζονται μηνιαίες επισκέψεις ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος του παιδιού.

Μετά από έξι μήνες θα γίνεται δεύτερη αξιολόγηση. Εάν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και δεν τηρείται το προτεινόμενο πρόγραμμα για τους επόμενους 6 έως 12 μήνες, οι γονείς θα πληρώνουν πρόστιμο 500-800 δολάρια, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.

Αρκετοί γιατροί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του παραρτήματος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Πουέρτο Ρίκο, εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με το νέο μέτρο, δηλώνοντας πως είναι άδικο.