ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκπληκτικό βίντεο: Δείτε πώς μεγαλώνουν τα νεφρά

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κατέγραψαν για πρώτη φορά πώς αναπτύσσεται ένα νεφρό.

Εκπληκτικό βίντεο: Δείτε πώς μεγαλώνουν τα νεφρά

Λίγα μόλις κύτταρα αρχίζουν να εξαπλώνονται, όπως ακριβώς τα κλαδιά ενός δέντρου, και να εξελίσσονται σε ένα σύνθετο όργανο.

Οι ερευνητές παρουσιάζουν πώς μεγαλώνει το νεφρό ενός ποντικιού σε συνθήκες εργαστηρίου σε ένα συναρπαστικό timelapse βίντεο λίγων μόλις δευτερολέπτων. Ευελπιστούν πως η ακριβέστερη αποτύπωση της διαδικασίας ανάπτυξης του νεφρού αλλά θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των πρώτων σταδίων της ανάπτυξης στα θηλαστικά.

{youtube}VQJfwCf3zvw{/youtube}

Καθώς οι ερευνητές κατέγραφαν τις εικόνες, παρατήρησαν πως μια πρωτεΐνη-κλειδί, η β-κατενίνη, καθοδηγεί τα κύτταρα να σχηματίσουν εξειδικευμένες δομές εντός του νεφρού. Οι δομές αυτές ονομάζονται νεφρώνες και είναι υπεύθυνες για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων που υπάρχουν στον οργανισμό μέσω των ούρων. Με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται στο βίντεο τα σημεία στα οποία είναι πιο ενεργή η β-κατενίνη.

Τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατασκευάσουν νεφρώνες στο εργαστήριο. Επεμβαίνοντας στη συνέχεια στη διαδικασία ανάπτυξης των νεφρών, οι επιστήμονες θα μπορούν πιθανώς στο μέλλον να προλαμβάνουν δυσλειτουργίες που αφορούν, για παράδειγμα, στη μη φυσιολογική απορρόφηση νερού και αλάτων.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που «ταλαιπωρούν» τα ευαίσθητα νεφρά σας
Επινεφριδική εξάντληση: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα
Πώς θα καταλάβετε ότι τα νεφρά σας δυσλειτουργούν