ΕΙΔΗΣΕΙΣ

REMPARK: Η συσκευή που λύνει τα χέρια ασθενών με Πάρκινσον (βίντεο)

Ερευνητές στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (BarcelonaTECH) δημιούργησαν το φορητό σύστημα REMPARK (Remote and Autonomous Management of Parkinson's Disease), το οποίο είναι σε θέση να δίνει πληροφορίες σε "πραγματικό χρόνο" για την κατάσταση ενός ασθενούς με Πάρκινσον.

REMPARK: Η συσκευή που λύνει τα χέρια ασθενών με Πάρκινσον (βίντεο)

Το βασικό μέρος της συσκευής φοριέται στο πλάι του κορμού του ασθενούς, μέσα σε ένα μικρό τσαντάκι. Μετρά την κινητική κατάσταση του ατόμου, παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε συγγενείς και τον προσωπικό γιατρό του χρήστη/ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί την γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Συγκρατεί και καταγράφει διαρκώς στοιχεία για μετέπειτα ανάλυση και ενώ το άτομο μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του ή να έχει βγει έξω για να κάνει τις καθημερινές του εργασίες.

Ο βασικός στόχος της νέας συσκευής είναι όχι μόνο να παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου με Πάρκινσον, αλλά να βοηθήσει τους συγγενείς του ή/και τους ανθρώπους που το φροντίζουν να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται και αν είναι καλά στην υγεία του.

SRTHRED

Εκτός από τη συσκευή στην μέση, ο ασθενής φοράει και ένα ακουστικό που παρέχει ρυθμική ακουστική διέγερση, δίνοντας στον χρήστη σήματα για τον αν θα είναι καλό να στηριχτεί για λίγο από κάπου, ή να καθίσει, επειδή το σώμα του εκείνη τη στιγμή είναι πολύ ασταθές.

Τέλος το REMPARK συνοδεύεται από μια εμφυτευμένη συσκευή στο σώμα του ασθενούς, η οποία μπορεί να παρέχει την κατάλληλη φαρμακευτική δόση ανά πάσα στιγμή και η οποία ενεργοποιείται ακόμα και από απόσταση από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή.

Όλα αυτά φυσικά γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής στο smartphone που πρέπει να έχει πάντοτε επάνω του ο ασθενής.

gukyrhfu

Το REMPARK έχει ήδη εφαρμοστεί σε 50 ασθενείς σε ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου. Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να παρουσιαστούν στις 21 του ίδιου μήνα σε ειδική ιατρική εκδήλωση στην Μαδρίτη.

Διαβάστε επίσης:

Καφές & σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά ευρήματα από νέα μελέτη

Το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον φαίνονται στο δέρμα

Πώς η πάπρικα γίνεται ασπίδα ενάντια στο Πάρκινσον