ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Θεραπεία για την Παχυσαρκία (VBLOC)

Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία της παχυσαρκίας, φέρνει ελπίδες για αποτελεσματική και ασφαλή απώλεια βάρους.

Νέα Θεραπεία για την Παχυσαρκία (VBLOC)

Πρόκειται για μια συσκευή, η οποία έχει την δυνατότητα να λειτουργεί σαν βηματοδότης και να επηρεάζει τα νευρικά μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.

Η συσκευή λέγεται VBLOC και πρόσφατα πήρε την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων(FDA), για να χρησιμοποιείται στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η έγκριση αυτή αφορά στα άτομα που έχουν πολύ αυξημένο βάρος, δηλαδή BMI>40, ή άτομα που έχουν ΒΜΙ από 35 έως 40 και πάσχουν από μια χρόνια νόσο όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση. Η μέθοδος αυτή θα είναι αρχικά διαθέσιμη σε λίγα επιλεγμένα κέντρα Βαριατρικής στις ΗΠΑ.

JHJ

Η τοποθέτηση της συσκευής είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει με εμφύτευση σε μια χειρουργική κλινική, χωρίς να αλλοιώσει την δομή και την λειτουργία του γαστρενερικού συστήματος. Η μόνη παρέμβαση που κάνει η συσκευή είναι να σταματά νευρικά μηνύματα διαμέσου του πνευμονογαστρικού νεύρου. Τα μηνύματα αυτά αφορούν επιλεκτικά το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Με αυτό τον τρόπο αυτός που φέρει την συσκευή πεινάει λιγότερο και χορταίνει πιο εύκολα.

Η βασική μελέτη, που έγινε για τον έλεγχο της μεθόδου (ReChargeStudy), έδειξε ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν σε αυτή τη θεραπεία κατόρθωσαν να χάσουν το 24,4% του σωματικού βάρους σε μόλις 12 μήνες. Μάλιστα διατήρησαν αυτό το όφελος για περισσότερο από 18 μήνες, ενώ συνολικά το 50% των ασθενών έχασαν περισσότερο από το 20% του σωματικού βάρους.

Η μέθοδος αυτή είναι πολλά υποσχόμενη αφού μπορεί να δώσει λύσεις στη θεραπεία της παχυσαρκίας χωρίς χειρουργική παρέμβαση. Στο άμεσο μέλλον αναμένουμε περισσότερα δεδομένα.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος

www.smarthealth.gr

www.seminariogiadiavitikous.gr