ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Βολιβίας «πλέκουν» εξαρτήματα για την καρδιά

Οι δεξιότητες των γυναικών της Βολιβίας στη χειροτεχνία σώζουν τις ζωές εκατοντάδων παιδιών που γεννιούνται με πρόβλημα στην καρδιά.

Οι γυναίκες της Βολιβίας «πλέκουν» εξαρτήματα για την καρδιά

Οι γυναίκες της φυλής Aymara στη Βολιβία έχουν εξασκηθεί εδώ και αρκετούς αιώνες στην τεχνική του πλεξίματος, φτιάχνοντας καπέλα, ρούχα και κουβέρτες.

Τώρα, εφαρμόζουν την τεχνογνωσία τους για την κατασκευή ενός εξαρτήματος προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο χρησιμοποιείται για να σφραγίζεται η τρύπα στην καρδιά μικρών παιδιών.

Το εξάρτημα κατασκευάζεται σε ειδικό αποστειρωμένο χώρο και για να φτιαχτεί ένα μόνο από αυτά χρειάζονται περίπου δύο ώρες.

Η συσκευή Nit Occlud σχεδιάστηκε από τον καρδιολόγο Franz Freudenthal, ο οποίος ίδρυσε κλινική στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πας ώστε να βοηθήσει τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες. Μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να σώσει εκατοντάδες ζωές.

Οι περισσότερες συσκευές που μοιάζουν με το Nit Occlud κατασκευάζονται σε βιομηχανική κλίμακα, όμως η συσκευή του Freudenthal είναι τόσο μικρή και περίπλοκη που είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί μαζικά. Έτσι, δημιούργησε ένα μικρό «στρατό» από Βολιβιανές που φτιάχνουν το εξάρτημα στο χέρι.

bolivia

Οι πρώτες δοκιμές του Nit Occlud έγιναν σε πρόβατα με πρόβλημα στην καρδιά. Έκτοτε, ο Freudenthal εξέλιξε τη συσκευή και την έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς σε εκατοντάδες παιδιά.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο του BBC.